BDO Tax: Introducerea impozitului forfetar nu atacă decât prin "ricoşeu" evaziunea fiscală

Introducerea impozitului forfetar nu va reduce semnificativ evaziunea fiscală, întrucât o astfel de măsură trebuie însoţită de acţiuni ferme de control, în special la utilizarea caselor de marcat şi în cazul comercializării în pieţele agroalimentare, a declarat Emilian Duca, partener BDO Tax.

58 afișări
Imaginea articolului BDO Tax: Introducerea impozitului forfetar nu atacă decât prin "ricoşeu" evaziunea fiscală

BDO Tax: Introducerea impozitului forfetar nu atacă decât prin "ricoşeu" evaziunea fiscală (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Principala problemă a impozitului forfetar este că se raportează la criterii subiective şi nu atacă decât prin ricoşeu evaziunea fiscală. Acesta trebuie însoţit de măsuri ferme de control", a arătat, miercuri, Duca, într-o prezentare în cadrul unui seminar organizat de "Ziarul Financiar".

Reprezentantul BDO Tax susţine că unul dintre dezavantajele impozitului forfetar este acela că asigură un venit mai puţin cert decât impozitul minim.

Totodată, impozitul forfetar înlocuieşte impozitul pe venitul microîntreprinderilor, dar fără dreptul de a opta pentru plata impozitului pe profit, chiar dacă aceasta este mai mare.

Potrivit unui proiect de lucru al Guvernului privind modificarea Codului Fiscal şi introducerea impozitul forfetar, obţinut şi publicat de MEDIAFAX în martie, restaurantele, hotelurile, tur-operatorii, barurile, centrele de fitness, dar şi pompele funebre se numără printre activităţile pentru care s-ar putea aplica impozitul forfetar. Lista cuprinde 26 de servicii prestate populaţiei.

Proiectul nu precizează clar nivelul minim al veniturilor anuale sub care se plăteşte impozit forfetar, în documentul de lucru fiind specificată condiţia ca veniturile să nu depăşească "35.000 (100.000) euro".

Documentul mai arată că impozitul forfetar se va declara şi plăti trimestrial, în sumă de o pătrime din impozitul forfetar anual, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează impozitul.

În cadrul prezentării, Duca a mai arătat că majorarea TVA ar trebui realizată cât mai curând, fiind necesară îmbunătăţirea încasărilor la bugetul consolidat.

"Orice întârziere în a acţiona în acest domeniu ne va costa mult mai mult în viitor", a arătat Duca.

În ceea ce priveşte Legea responsabilităţii fiscale, reprezentantul BDO Tax a precizat că aceasta este o nouă lege care va fi ignorată, întrucât sancţiunile sunt prea mici pentru a impune respectarea ei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici