Belarus a plătit datoria către Gazprom şi cere grupului să-şi achite restanţa până joi

Belarusul a anunţat, miercuri, că a rambursat integral datoria de 187 de milioane de dolari către Gazprom şi a ameninţat cu întreruperea tranzitului gazelor ruseşti către Europa dacă grupul nu-şi achită propriile restanţe către statul bielorus până joi, transmite RIA Novosti.

22 afișări
Imaginea articolului Belarus a plătit datoria către Gazprom şi cere grupului să-şi achite restanţa până joi

Belarus a plătit datoria către Gazprom şi cere grupului achitarea propriilor restanţe până joi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La ora 16:00 am virat 187 de milioane de dolari pentru plata datoriei, după ce am împrumutat 200 de milioane de dolari. Cer ca Gazprom să-şi plătească propria datorie de 260 de milioane de dolari până joi la ora 10:00, în caz contrar tranzitul de hidrocarburi va fi întrerupt", a declarat vicepremierul bielorus Vladimir Semaşko.

Pe de alta parte, Gazprom nu poate confirma dacă Belarusul a plătit datoria pentru gazele naturale livrate, a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al grupului energetic rus, citat de RIA Novosti.

"Vom confirma plata datoriei numai după ce vom primi banii. Nu există bani în cont", a afirmat purtătorul de cuvânt Sergei Kuprianov.

Datoriile Gazpromului către Belarus au fost acumulate în urma neplăţii taxelor de tranzit.

Gazpromul a redus progresiv livrările de gaze naturale către Belarus începând de luni. Livrările către Belarus se situau miercuri la 40% din volumul normal.

Divergenţele dintre Belarus şi Gazprom privind datoriile dintre cele două părţi au reamintit de disputa dintre Rusia şi Ucraina de la începutul anului trecut, când aprovizionarea statelor europene cu gaz rusesc a fost întreruptă pentru o perioadă de două săptămâni.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici