Berceanu: O parte din subvenţiile agricole se duc către cei care fac raportări false

Ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că o parte din banii plătiţi pentru subvenţiile agricole ajung la fermieri care fac raportări false, cum ar fi un număr mai mare de capete de bovine decât cel existent în realitate.

26 afișări
Imaginea articolului Berceanu: O parte din subvenţiile agricole se duc către cei care fac raportări false

Berceanu: O parte din subvenţiile agricole se duc către cei care fac raportări false (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

"Am auzit zvonuri despre recensământul la bovine, unde s-au numărat bovinele într-un cap al satului, iar până s-a ajuns în celălalt capăt, o parte s-a transferat pe parcurs. Impresia mea este că uneori nu au fost atâtea capete ca în recensământ şi că s-au produs schimbări pe parcurs, iar noi, totuşi, am făcut plăţi", a spus Berceanu.

El a adăugat că "a auzit" de cazuri în care pentru legume importate la negru din Turcia s-au primit subvenţii ca şi cum ar fi fost cultivate în România.

"Bănuiesc că aceste lucruri, dacă mi s-au spus mie într-o săptămână, li s-au spus şi altora. Eu cred că dacă am putea să facem 100% corect plăţile, adică să ajungă doar la cei care meritau, în mod corect, aceştia ar fi trebuit să primească o sumă dublă", a afirmat ministrul interimar al Agriculturii.

Berceanu s-a arătat impresionat de nivelul sumelor plătite în agricultură, adăugând că acestea sunt distribuite, însă, cu prea mare uşurinţă şi fără verificări ulterioare.

"Cred că trebuie dezvoltată cât mai rapid în cadrul Ministerului Agriculturii o activitate de control post-factum, care să ne arate cum ar trebui să se facă plăţile anul viitor. Din discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii şi din materialele pe care le-am citit, constat că partea asta a lucrurilor nu este foarte dezvoltată. Este puţină verificare în zona post-plată", a mai spus Berceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici