BERD: Economia României va înregistra o scădere de 5% în 2020

  • Economia noastră ar urma să coboare cu 5% anul acesta, spune BERD
  • Previziunile iniţiale arătau un declin de 4% a economiei României
  • BERD prognozează o creştere a PIB-ului de 3% în 2021
608 afișări
Imaginea articolului BERD: Economia României va înregistra o scădere de 5% în 2020

FOTO: Profimedia

Criza Covid-19 apasă în continuare pe economia noastră: anul acesta ar urma scadă cu 5%. O spune Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) care anticipa, în mai, un declin de 4%. BERD vede însă o speranţă pentru economia ţării anul viitor, când PIB-ul ar urma să crească cu 3%. În mai, prognozele arătau o creştere de 4%. România se confruntă cu recesiunea anul acesta. Iar cauzele sunt consumul mai scăzut şi declinul exporturilor. Starea de urgenţă şi măsurile de izolare au afectat puternic călătoriile, activitatea economică, dar şi încrederea consumatorilor şi a companiilor.

Vânzările cu amănuntul au scăzut cu aproape o cincime în aprilie, faţă de 2019. Producţia industrială a corobât cu circa 40% în aprilie.

  • Economia României s-a contractat cu 3,9 în S1 2020
  • Consumul privat a scăzut cu 5%
  • Exporturile au scăzut cu 5%
  • Rata şomajului a crescut cu 5,4% în iulie
  • Rata anuală a inflaţiei a crescut la 2,2% în iunie
  • BNR a redus de trei ori rata dobânzii de politică monetară

„Devine evident că ne aflăm în al doilea val al virusului”, a declarat Beata Javorcik, economistul şef al BERD.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici