Bernanke, Fed: Recesiunea va persista în SUA până în 2010

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) a SUA, Ben Bernanke, a declarat, duminică, într-un interviu pentru televiziunea CBS, că recesiunea va persista până în 2010, iar cel mai mare risc la adresa economiei americane este lipsa voinţei politice de a salva sistemul financiar.

13 afișări
Imaginea articolului Bernanke, Fed: Recesiunea va persista în SUA până în 2010

Ben Bernanke, preşedintele Rezervei Federale a SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest declin economic va deveni moderat şi vom începe să vedem o stagnare. Nu vom reveni la şomajul obişnuit, însă vom percepe, sper, sfârşitul acestor declinuri care s-au manifestat atât de puternic în ultimele două trimestre", a arătat Bernanke, întrebat dacă crede că recesiunea din SUA va lua sfârşit în acest an.

Preşedintele Fed a declarat, în ianuarie, într-un discurs susţinut în plenul Congresului Statelor Unite, că banca centrală de la Washington anticipează finalul recesiunii - începută în decembrie 2007 - în acest an şi un an de redresare în 2010.

În interviul susţinut duminică pentru CBS, Bernanke a confirmat, în linii mari, prognoza de al începutul anului, însă a sugerat că evenimentele recente au înrăutăţit perspectivele economice.

"Redresarea va începe anul viitor", a spus oficialul.

Bernanke a adăugat că cel mai serios risc îl reprezintă retragerea sprijinului politic şi public pentru programele guvernamentale de stabilizare a sistemului financiar.

"Cel mai mare risc este că nu avem voinţa politică, angajamentul de a rezolva această problemă, şi să o lăsăm să continue. În acest caz, nu putem miza pe redresare", a arătat el.

Eforturile guvernului SUA de a combate efectele crizei au fost criticate puternic de opinia publică şi anumite voci din mediul politic, pe măsură ce bursele au continuat să scadă, iar şomajul a atins maxime ale ultimilor 25 de ani în pofida fondurilor publice cheltuite de autorităţi pentru susţinerea companiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici