Bernard Madoff va pleda vinovat (Video)

Bernard Madoff, arestat în urmă cu trei luni pentru o fraudă de aproximativ 50 de miliarde de dolari, a anunţat marţi că va pleda vinovat, dar procurorul, excluzând orice gest de clemenţă, a spus că va cere 150 de ani de închisoare împotriva acestuia.

16 afișări
Imaginea articolului Bernard Madoff va pleda vinovat (Video)

Bernard Madoff va pleda vinovat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul unei şedinţe consacrate unei probleme minore, marţi, la tribunalul federal din New York care judecă dosarul penal, avocatul omului de afaceri, Ira Lee Sorkin, a declarat brusc că joi clientul său va pleda vinovat pentru 11 capete de acuzare, într-o zi prevăzută pentru trimiterea oficială a lui Madoff în justiţie.

Această procedură, care este pusă în discuţie de câteva săptămâni, va permite evitarea unui proces în faţa unui juriu, iar judecătorul îşi va emite direct sentinţa. "Dar această sentinţă nu va fi pronunţată mai devreme de câteva luni", a precizat judecătorul Denny Chin.

Magistratul va trebui de asemenea să decidă joi dacă Bernard Madoff poate rămâne sub consemn la domicilu în apartamentul său, unde trebuie să fie reţinut până la anunţarea sentinţei.

Îndepărtând orice posibilitate de negociere sau de clemenţă, procurorul Marc Litt a declarat apoi că va cere 150 de ani de detenţie împotriva lui Bernard Madoff.

"Nu există nici un acord pentru o reducere a pedepsei", a spus procurorul judecătorului în sala de tribunal. El l-a acuzat pe Bernard Madoff că a creat "un plan vizând să-i spolieze pe clienţi (...) solicitând miliarde de dolari sub false pretexte".

Potrivit anchetatorilor, escrocheria a început în anii '80 şi a durat până în momentul arestării lui Bernard Madoff, ducând la pierderea a miliarde investite de bănci, celebrităţi, organizaţii de caritate sau universităţi.

Lista de diverse fraude, încălcări de reguli şi operaţiuni de spălare de bani îl poate costa pe acuzat până la 150 de ani de închisoare, perioadă de detenţie pe care ministerul public urmează să o ceară.

Procurorul a dezminţit orice negociere cu Bernard Madoff privind o reducere a pedepsei în schimbul unei colaborări crescute.

Noile documente publicate marţi referitoare la anchetă dezvăluie numeroase detalii incriminante.

Astfel, s-a aflat că Bernard Madoff atrăgea investitorii "cu promisiuni de profituri anuale care atingeau până la aproximativ 46 la sută", subliniază un document.

"Dar banii investiţi erau utilizaţi pentru răspunderea la cererile punctuale de retragere a anumitor investitori", iar "fondurile erau în egală măsură folosite pentru achiziţionarea de bunuri destinate lui Madoff, membrilor familiei sale sau asociaţilor săi", continuă textul.

Pentru a-şi acoperi acţiunile, Madoff "a minţit repetat" agenţiile de reglementare şi şi-a impresionat clienţii cu birouri luxoase. "El a creat o infrastructură care dădea aparenţa de întreprindere prosperă şi foarte profesionistă în sectorul de investiţii", precizează anchetatorii.

În aparenţă impasibil, omul de afaceri de 70 de ani, îmbrăcat într-un costum gri, cămaşă albă şi cravată neagră, a sosit cu câteva ore înainte de începutul şedinţei. El purta o vestă antiglonţ pe sub haină, au constatat jurnaliştii.

Citeşte şi:

Madoff nu a recunoscut frauda, dar a acceptat judecarea parţială a cazului

Austria a naţionalizat Bank Medici din cauza schemei piramidale a lui Madoff

Fost preşedinte al Nasdaq, arestat pentru fraudă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici