Blocarea tranşelor împrumutului de 110 mld. de euro ar fi "un dezastru" pentru Grecia

Blocarea tranşelor împrumutului de 110 miliarde de euro ar fi "un dezastru" pentru Grecia, a avertizat marţi ministrul elen al Finanţelor, Georges Papaconstantinou.

222 afișări
Imaginea articolului Blocarea tranşelor împrumutului de 110 mld. de euro ar fi "un dezastru" pentru Grecia

Blocarea tranşelor împrumutului de 110 mld. de euro ar fi "un dezastru" pentru Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă ţara ar fi abandonată, fără ajutor ar fi un dezastru care ar strangula economia", a declarat Papaconstantinou pentru publicaţia finlandeză Helsingin Sanomatsaid.

Guvernul elen negociază cu reprezentanţii Uniunii Europene (UE), Băncii Centrale Europene (BCE) şi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) furnizarea celei de-a cincea tranşe de împrumut, în valoare de 12 miliarde de euro din împrumutul de 110 miliarde de euro obţinut anul trecut.

FMI a avertizat că nu va debloca noua tranşă în lipsa unor măsuri suplimentare de austeritate.

"Toate părţile participante la negocieri sunt prudente, dar am încredere că vom ajunge la un rezultat bun", a spus ministrul.

Reprezentanţi ai statelor europene vor participa miercuri la o reuniune la Viena consacrată în principal crizei persistente a datoriilor din Grecia, care au ajuns la 150% din PIB, în timp ce un nou plan de ajutor, în condiţii stricte, pare tot mai probabil.

Cotidianul elen Eleftherotypia a estimat marţi, fără să menţioneze sursa informaţiei, că noul plan de ajutor ar putea atinge 60 de miliarde de euro.

Papaconstantinou a spus însă că este prematur să se vorbească despre un ajutor suplimentar.

"Decizia privind un eventual ajutor suplimentar va fi luată mai târziu. Acesta va depinde de capacitatea noastră de împrumut pe pieţele financiare, anul viitor, care, în prezent, rămâne dificilă", a adăugat ministrul.

Grecia urma să revină pe pieţele financiare anul viitor, dar, din cauza măsurilor de austeritate care au agravat recesiunea, este puţin probabil ca Grecia să se poată refinanţa singură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici