BM: Adoptarea unor restricţii fiscale considerabile, singura opţiune a Guvernului

Guvernele din România, Ungaria, Lituania şi Estonia nu au avut altă opţiune decât să adopte restricţii fiscale considerabile, în contextul în care încetinirea economică va fi severă în aceste state, se arată într-un raport al Băncii Mondiale (BM).

31 afișări
Imaginea articolului BM: Adoptarea unor restricţii fiscale considerabile, singura opţiune a Guvernului

BM: Adoptarea unor restricţii fiscale considerabile, singura opţiune a Guvernului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În state unde amploarea frânării economice va fi în mod special severă (România, Ungaria, Lituania şi Estonia), guvernele nu au avut altă opţiune decât adoptarea unor restricţii fiscale semnificative. Recent, noul Guvern din România a aprobat bugetul revizuit pentru 2009, care prevede un deficit de 2% din PIB, prin reduceri ale cheltuielilor", se arată în raportul economic periodic UE10.

BM mai arată că, în ultimele săptămâni, guvernele din întreaga lume au anunţat pachete imense de stimulente fiscale, pentru a redresa scăderea producţiei şi creşterea şomajului, fără precedent în ultimele câteva decenii.

Experţii BM consideră că politica fiscală contra ciclică reprezintă una dintre armele importante ale economiilor mondiale importante împotriva crizei.

"Totuşi, guvernele statelor care au aderat la UE în 2004 şi 2007 au o posibilitate limitată de a trata criza printr-o relaxare a politicii fiscale, din cauza constrângerilor de finanţare şi bugetare. Prin urmare, politica fiscală nu a fost utilizată în mod activ pentru susţinerea cererii agregate. Perspectiva deteriorării situaţiei fiscale în UE 10 în acest an este mai probabil să fie alimentată de insuficienţa cererii sectorului privat (atât a celei structurale, cât şi ciclice), decât de activismul discreţionar al Guvernelor", se menţionează în raportul BM.

Analiștii instituţiei internaţionale arată că multe dintre guvernele statelor care au devenit membre ale UE în 2004 şi 2007 dispun de mijloace limitate de contracarare a efectelor crizei prin relaxare fiscală, ca urmare a constrângerilor financiare şi bugetare. În unele cazuri, expansiunea fiscală este limitată de faptul că este nevoie de "strângerea curelei" pentru a reinstaura ordinea în balanţa de plăţi şi pentru a reduce nevoile ridicate de refinanţare, acesta fiind atât cazul României, cât şi cel al Ungariei, Croaţiei şi statelor baltice.

"În România, deteriorarea vine din nefinanţarea creşterii pensiilor, din reducerea contribuţiilor sociale, a alocaţiilor discreţionare a autorităţilor locale şi din alte decizii ale fostului guvern, luate în 2008. Noul guvern a anunţat şi a aprobat o serie de măsuri care ar putea contracara, cel puţin parţial, deteriorarea balanţei fiscale", se arată în raport.

Economiştii amintesc despre deteriorarea "substanţială" a poziţiei fiscale a României în 2008, în pofida creşterii economice robuste.

"În România, politica fiscală profund prociclică, în contextul unei economii supraîncălzite, alături de deteriorarea semnificativă a colectării veniturilor bugetare în ultimele luni ale anului trecut, au dus la înregistrarea unui deficit bugetar record de circa 5,2% din PIB", notează analiştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici