BM: Agricultura românească este fragmentată şi învechită

Agricultura românească este fragmentată şi învechită, necesitând investiţii majore la capitolul competitivitate, Politica Agricolă Comună (PAC) putând oferi multiple beneficii fermierilor români, atât financiare, cât şi de integrare şi de stabilitate, consideră Banca Mondială (BM).

20 afișări
Imaginea articolului BM: Agricultura românească este fragmentată şi învechită

BM: Agricultura românească este fragmentată şi învechită, necesitând investiţii majore (Imagine: Mediafax Foto/Publimedia)

BM arată, în Strategia de Parteneriat cu România pentru 2009 - 2013, că, datorită PAC, România beneficiază de fonduri în valoare de 14,5 miliarde de euro, în perioada 2007-2013.

Astfel, fermierii români pot profita de oportunităţile pieţei integrării, precum şi de stabilitatea şi previzibilitatea oferite de Politica agricolă comună. Acest lucru ar permite României să se ocupe de problemele de competitivitate şi restructurare ce caracterizează agricultura, notează BM.

De la adoptarea Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, România a făcut progrese în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri PAC, dar absorbţia propriu-zisă de către fermieri, impactul asupra restructurării şi dezvoltarea economică rurală trebuie monitorizate în continuare pentru a trage o concluzie, se mai arată în document.

BM rămâne activă în agricultura românească prin trei proiecte:

unul legat de calitatea terenurilor şi de absorbţia fondurilor UE,

altul ce îşi propune să îmbunătăţească competitivitatea şi

un al treilea referitor la reabilitarea sistemelor de irigaţie şi creşterea productivităţii.

Banca Mondială propune ca departamentele guvernamentale responsabile de agricultură şi dezvoltare rurală să îşi îmbunătăţească performanţele prin asistenţa tehnică şi munca analitică.

Raportul mai arată şi faptul că, în ciuda terenurilor arabile extinse şi a climei favorabile, agricultura românească este fragmentată şi învechită, necesitând investiţii majore la capitolul competitivitate.

IFC (divizia de investiţii a Băncii Mondiale) va sprijini acest sector, sperând în atragerea de investiţii din partea comunităţii financiare, se mai arată în document.

Consiliul Directorilor Executivi ai BM a aprobat, joi, acordarea unui împrumut de 300 de milioane de euro pentru România, care face parte dintr-un program propus de finanţare în valoare de un miliard de euro, pentru a ajuta la atenuarea efectelor crizei economice globale şi la reluarea proceselor de creştere economică şi convergenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici