BM: Economia Rusiei se va comprima cu 4,5% în 2009

Banca Mondială (BM) a estimat că economia Rusiei se va comprima cu 4,5% în acest an, scăderea fiind determinată de criza economică mondială şi reducerea cotaţiilor petrolului, unul dintre principalele produse pe care se bazează exporturile ruseşti.

25 afișări
Imaginea articolului BM: Economia Rusiei se va comprima cu 4,5% în 2009

BM: Economia Rusiei se va comprima cu 4,5% în 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Având în vedere perspectivele financiare mondiale foarte grave şi o cotaţie a ţiţeiului în jurul a 45 dolari pe baril, economia Rusiei se va comprima, probabil, cu 4,5% în 2009", a arătat BM.

Banca a precizat că primele două trimestre vor fi cele mai dificile şi că speranţele ca Rusia să îşi revină rapid par tot mai improbabile.

În faţa crizei, autorităţile se confruntă cu două probleme importante, respectiv impactul social al unui buget în scădere şi noi presiuni asupra sectorului bancar, subliniază instituţia de credit internaţională.

Rapiditatea ajustării pieţei muncii, mai flexibilă în Rusia, a fost impresionantă, rezultând în îngrădirea şomajului la 8,9% în februarie 2009, faţă de 8,1% în ianuarie. În mai 2008, rata şomajului din Rusia a fost de 5,4%.

Banca mai notează că situaţia bugetului s-a agravat considerabil, iar spaţiul de manevră s-a redus rapid, fapt care a limitat opţiunile guvernului pentru măsuri noi de relansare bugetară.

Vicepreşedintele băncii centrale a Rusiei, Alexei Uliukaiev, a declarat, vineri, că Rusia a ieşit din perioada cea mai grea a crizei economice, în condiţiile în care retragerile de capital au încetat, iar investitorii se orientează din nou către bursa de la Moscova.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici