BNR a luat măsuri pentru temperarea volatilităţii cursului

Banca Naţională a României a avut în vedere şi a luat măsuri pentru temperarea volatilităţii cursului de schimb, în ciuda variaţiilor semnificative de anul trecut, care ar fi putut fi însă mult mai ample, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

17 afișări
Imaginea articolului BNR a luat măsuri pentru temperarea volatilităţii cursului

BNR a luat măsuri pentru temperarea volatilităţii cursului (Imagine: Mediafax Foto)

"Am temperat această volatilitate cât am putut. Dovada peremptorie că am încercat să temperăm volatilitatea o găsiţi în rapoartele marilor jucători internaţionali, care indicau niveluri de curs mult mai largi", a spus Isărescu.

Oficialul băncii centrale s-a ferit să detalieze modul în care BNR a acţionat pentru temperarea volatilităţii, dar a afirmat că, în contextul unei convertibilităţi totale, nivelurile menţionate în rapoartele internaţionale, de 2,7 lei pe euro în primăvara anului trecut, şi 4 lei pe euro începând din toamna lui 2007, ar fi fost atinse.

"Nu ne-am propus să asigurăm stabilitatea cursului, pentru simplu motiv că nu am fi putut. BNR a încercat între cele două extreme să tempereze volatilităţile", a mai spus Isărescu.

În opinia guvernatorului, corecţia de la 3,1 la 3,7 este într-un fel explicabilă, întrucât nivelul din vara anului trecut era nesustenabil şi arăta o apreciere excesivă.

Pe de altă parte, Isărescu recunoaşte că evoluţia din ultimele nouă luni poate fi caracterizată ca o volatilitate ridicată, leul depreciindu-se cu mai mult de 16%.

Variaţii de curs de peste 10% reprezintă într-adevăr volatilitate mare.

"Pe bază de probe, putem să arătăm însă că am ieşit dintr-o logică extrem de riguroasă. Am declarat public că nu avem flotare liberă", a spus Isărescu.

Cursul de schimb a atins minimul ultimilor ani la 2 iulie 2007, când un euro a fost cotat la 3,1112 lei/euro. Începând cu a doua jumătate a anului trecut, moneda naţională s-a depreciat comparativ cu cea europeană, astfel că a atins un maxim de 3,7695 lei/euro la 24 ianuarie.

În intervalul menţionat, leul a pierdut 21,1% faţă de moneda europeană.

Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză anticipează un curs mediu de schimb de 3,55 lei/euro, comparativ cu 3,3373 lei/euro anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici