BNR: Băsescu s-a referit la banii publici din alte state europene şi la băncile străine cu probleme

Preşedintele Băsescu s-a referit, vineri, la întâlnirea de la BNR, la utilizarea banilor publici din statele europene pentru capitalizarea instituţiilor de credit cu probleme, şi nu la situaţia din România, aşa cum au declarat surse, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ.

15 afișări
Imaginea articolului BNR: Băsescu s-a referit la banii publici din alte state europene şi la băncile străine cu probleme

BNR: Băsescu s-a referit la banii publici din alte state europene şi la băncile străine cu probleme (Imagine: Mediafax Foto)

"Preşedintele Traian Băsescu, în dialogul purtat cu comunitatea bancară din România, a arătat că, în cadrul discuţiilor purtate la Consiliul European de la Bruxelles, desfăşurat în zilele de 15 şi 16 octombrie, le-a explicat şefilor de stat şi de guvern prezenţi că România a trăit în urmă cu zece ani ceea ce se întâlmplă acum în unele ţări din UE, şi că recomandă ca eventuala utilizare a banilor publici din statele europene pentru capitalizarea instituţiilor de credit cu probleme să fie făcută numai după ce acestea vor fi curăţate de activele neperformante", a precizat Şteţ.

Surse bancare prezente la discuţii au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că preşedintele le-a spus bancherilor că se teme ca banii statului să nu fie plasaţi în instituţii de credit cu probleme şi le-a cerut băncilor să colaboreze cu Guvernul, pentru un plan comun în aceste momente de criză, în timp ce guvernatorul BNR a solicitat prudenţă în creditare.

Băsescu s-a întâlnit, vineri, la BNR, cu guvernatorul Mugur Isărescu şi membrii Consiliului de administraţie al BNR, precum şi cu preşedinţii instituţiilor de credit.

"Preşedintele a invitat comunitatea bancară din România şi Banca Naţională a României la realizarea unui parteneriat cu Guvernul în vederea limitării potenţialelor efecte ale crizei economice mondiale asupra României şi pentru asigurarea îndeplinirii obiectivului de trecere la moneda unică europeană", se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Întâlnirea a avut loc la iniţiativa şefului statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici