BNR reduce dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7,5%

Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României a decis, în prima şedinţă de politică monetară din 2010, să reducă dobânda cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%, şi să menţină ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.

20 afișări
Imaginea articolului BNR reduce dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7,5%

BNR reduce dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 7,5% (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

Totodată, banca centrală a decis "gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar în vederea consolidării transmisiei semnalelor de politică monetară", se arată într-un comunicat al BNR.

CA al BNR reiterează că banca centrală va continua să monitorizeze atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, să asigure menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.

Consiliul de Administraţie al băncii centrale are programată a doua şedinţă de politică monetară din acest an pe 3 februarie, când va analiza şi raportul trimestrial asupra inflaţiei.

La precedenta şedinţă de politică monetară, de la începutul lunii noiembrie 2009, CA al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 8% şi ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 30%.

Ulterior, pe 16 noiembrie, CA al BNR a redus nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la pasivele în valută cu scadenţă sub doi ani de la 30% la 25%, pentru susţinerea finanţării sectorului guvernamental de pe piaţa internă, în condiţiile amânării tranşelor din împrumutul extern.

Banca centrală a redus în 2009 dobânda de politică monetară cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25%, şi ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit, de la 18% la 15%.

Totodată, CA al BNR a redus, pe parcursul anului trecut, nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la pasivele în valută cu scadenţă sub doi ani de la 40% la 25% şi a celor cu scadenţă reziduală de peste doi ani de la 40% la zero.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici