BNR se aşteaptă la o inflaţie considerabil mai mare, dar ţine dobânda la 1,25%

  • BNR se aşteaptă la o inflaţie considerabil mai mare, dar ţine dobânda la 1,25%.
  • Şi redresarea economiei este peste aşteptări.
  • Consolidarea fiscală/bugetară este vitală pentru stabilitatea economică, pentru atenuarea impactului şocurilor inflaţioniste.
755 afișări
Imaginea articolului BNR se aşteaptă la o inflaţie considerabil mai mare, dar ţine dobânda la 1,25%

BNR se aşteaptă la o inflaţie considerabil mai mare, dar ţine dobânda la 1,25%

BNR a decis la sfârşitul săptă­mâ­nii trecute să menţină do­bânda-cheie la minimul is­to­ric de 1,25%, în­curajând ast­fel fi­nan­ţarea în continuare a eco­nomiei la cos­turi scă­zute, însă aten­ţio­nea­ză că ur­mea­ză „o traiec­torie mai înaltă“ a inflaţiei anuale, scrie Ziarul Financiar.

„Actualul scenariu evi­denţiază o traiectorie mai înaltă a ratei anuale prog­no­za­te a inflaţiei pe par­cur­sul ur­mă­torilor doi ani, în con­diţiile în care aceasta a fost din nou revizuită con­siderabil în sens ascen­dent pe termen scurt şi într-o mai mică mă­su­ră pe cel de-al doilea segment al orizon­tului proiecţiei“, a transmis vineri BNR.

În iunie, inflaţia anuală a continuat să crească până la 3,94%, deasupra limitei su­pe­rioare a intervalului ţintei şi peste nivelul prognozat, după ce în martie era de 3,05%.

BNR majorase în luna mai prognoza inflaţiei anuale din 2021 de la 3,4%, la 4,1%, un nivel dublu faţă de cel din 2020, pentru ca acum să urmeze o prognoză „revizu­ită conside­ra­bil în sens ascendent pe termen scurt“, adică o in­flaţie mai mare de 4,1% în 2021.

Nu doar inflaţia, ci şi creşterea economică este peste aşteptări. BNR re­marcă faptul că noile date statistice confirmă con­tinua­rea redresării activităţii econo­mice în primul trimestru (T1) din 2021 „într-un ritm consi­derabil peste aşteptări“, fiind recuperată aproape în totalitate contracţia economică severă din T2/2020 şi revenind deviaţia pozitivă a PIB în T1/ 2021, în devans cu două trimestre faţă de previziunile anterioare.

Creşterea preţurilor, a inflaţiei, a pus ca­păt relaxării mai consistente a politicii mo­ne­tare. În schimb, în contextul creşterii in­fla­ţiei la nivel internaţional, unele bănci cen­trale chiar au început să înăsprească po­litica monetară şi să treacă la majorări de do­bânzi. Unii analişti de pe piaţa locală se aşteaptă la majorări de dobânzi în România cel mai probabil la începutul anului 2022, dar rămâ­ne de văzut ce se va întâmpla cu evoluţia inflaţiei.

Unul dintre riscurile privind inflaţia este politica fiscală. Astfel, consolidarea fisca­lă/bu­ge­tară este vitală pentru stabilitatea eco­nomică, pentru atenuarea impactului şo­cu­rilor inflaţioniste, atenţionează BNR.

Menţinerea dobânzii-cheie la 1,25% fa­ci­litează continuarea creditării la dobânzi mai scăzute. BNR evidenţiază trendul des­cen­dent al dobânzii la creditele noi şi avansul creditării cu 11,2% în iunie. Pe de altă parte, menţinerea dobânzilor la minime record nu-i avantajează pe cei cu depozite bancare.

Scăderea dobânzilor pe piaţa interbancară în contextul pandemiei de COVID-19 s-au reflectat asupra dobânzilor la depozitele persoane fizice, care au coborât sub 2%. Astfel, dobânzile sunt real negative, iar românii pierd din puterea de cumpărare a economiilor de la bănci recompensate la dobânzi mai mici decât inflaţia.

Cea mai recentă decizie a boardului BNR privind dobânda a fost luată în ianuarie 2021, când dobânda-cheie a fost redusă surpinzător la 1,25%, aceasta fiind cea de-a patra reducere de dobândă de după declanşarea pandemiei COVID-19. Practic, de la debutul pandemiei de coronavirus banca centrală a înjumătăţit dobânda-cheie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici