BNR: Stoenescu a vrut să sublinieze că menţinerea în piaţă a băncilor cu capital românesc nu e uşoară

Virgil Stoenescu, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, a vrut să sublinieze, referindu-se la problemele întâmpinate de Banca Comercială Carpatica (BCC), că nu este "deloc un lucru simplu şi uşor" a menţine în piaţă bănci cu capital românesc, potrivit băncii centrale.

22 afișări
Imaginea articolului BNR: Stoenescu a vrut să sublinieze că menţinerea în piaţă a băncilor cu capital românesc nu e uşoară

BNR: Stoenescu a vrut să sublinieze că menţinerea în piaţă a băncilor cu capital românesc nu e uşoară

"Domnul profesor Stoenescu a răspuns la o întrebare, care se referea la oportunitatea înfiinţării de bănci cu capital românesc în vederea finanţării industriei şi agriculturii. În acest context, profesorul Stoenescu a vrut să sublinieze faptul că a menţine în piaţă bănci cu capital românesc nu este deloc un lucru simplu şi uşor. Aceasta în condiţiile unei concurenţe puternice pe piaţa bancară susţinute de mari bănci cu capital străin, care deţin 90% din întregul sistem. Iar acum, în contextul crizei financiare actuale, când, având în vedere globalizarea pieţelor, întregul sistem bancar se confruntă cu provocări financiare, funcţionarea băncilor cu capital autohton, care nu beneficiază de susţinerea financiară a unor grupuri bancare puternice din ţări dezvoltate, reclamă intensificarea eforturilor acţionarilor români şi creşterea performanţei managementului", precizează BNR.

Banca centrală subliniază că acţionariatul Băncii Comerciale Carpatica a majorat de patru ori capitalul băncii în mai puţin de doi ani, încercând să-şi consolideze poziţia concurenţială, ceea ce asigură o bună funcţionare a instituţiei.

"În ceea ce priveşte Banca Comercială Feroviară, care va fi inaugurată luna viitoare, referirea s-a făcut tot în contextul reliefării necesităţii consolidării capacităţii concurenţiale a capitalului bancar autohton în condiţiile competiţiei cu băncile străine", mai arată BNR.

Stoenescu s-a referit, marţi, la audierea pentru un nou mandat în conducerea băncii centrale, a cărei înregistrare audio-video este postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, la problemele întâmpinate de Banca Comercială Carpatica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici