BNR va menţine dobânda la 10% în acest an

Banca Naţională a României va menţine nivelul actual al dobânzii de politică monetară, de 10%, în următoarele trei şedinţe ale Consiliului de Administraţie, aceasta urmând să coboare cu până la 0,5 puncte procentuale la începutul anului viitor, potrivit mai multor analişti.

20 afișări
Imaginea articolului BNR va menţine dobânda la 10% în acest an

BNR va menţine dobânda la 10% în acest an (Imagine: Mediafax Foto)

La sondaj au participat 13 analişti, şapte dintre aceştia estimând că BNR nu va modifica dobânda în următoarele trei şedinţe.

Pentru următoarea şedinţă, programată pentru 31 iulie, doi analişti anticipează majorarea dobânzii cu 0,25 puncte procentuale, în timp ce pentru 25 septembrie un singur economist vede o creştere, de 0,5 puncte procentuale.

În ceea ce priveşte ultima şedinţă din acest an, care va avea loc la 30 octombrie, patru analişti văd scăderi de dobândă cuprinse între 0,5 puncte şi un punct procentual şi un singur economist anticipează un avans de 0,25 puncte.

Dintre cei 13 analişti, nouă sunt de părere că BNR va diminua dobânda în prima şedinţă a anului viitor, din 6 ianuarie, scăderile fiind estimate la 0,25-0,5 puncte.

În cadrul celei mai recente şedinţei, din 26 iunie, BNR a majorat, pentru a şasea oară consecutiv, dobânda de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, şi a decis să păstreze neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

BNR anunţa, la acel moment, că va continua să gestioneze ferm lichiditatea din piaţa monetară prin intermediul operaţiunilor de piaţă.

De asemenea, Consiliul de Administraţie al BNR s-a angajat să monitorizeze cu vigilenţă evoluţiile indicatorilor macroeconomici, fiind gata să utilizeze întregul set de instrumente de care dispune banca centrală pentru a contracara presiunile inflaţioniste şi a asigura reluarea procesului de dezinflaţie într-un ritm compatibil cu atingerea în mod sustenabil a ţintelor de inflaţie anunţate pe termen mediu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici