Boagiu: Ofertele pentru tronsonul de autostradă Cernavodă-Medgidia au preţuri sub cât a cerut Colas

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat că au fost deschise ofertele pentru desemnarea constructorului care va realiza tronsonul de autostradă Cernavodă-Medgidia, după rezilierea contractului cu Colas, şi că noile oferte au preţuri mai mici cu până la 50% decât cele solicitate de Colas.

555 afișări
Imaginea articolului Boagiu: Ofertele pentru tronsonul de autostradă Cernavodă-Medgidia au preţuri sub cât a cerut Colas

Boagiu: Ofertele pentru tronsonul de autostradă Cernavodă-Medgidia au preţuri sub cât a cerut Colas (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

"Astăzi (vineri, n.r.) au fost deschise ofertele şi pot să vă spun că decizia de a rezilia contractul cu Colas a fost una foarte bună. Cifrele cu care au venit la licitaţie ofertanţii astăzi sunt chiar şi la jumătate din ceea ce Colasul îşi permitea să ceară, o sumă mai mare decât cea mai scumpă ofertă depusă la noua licitaţie. Decizia a fost deci bună şi va aduce economii pe acest tronson", a afirmat ministrul.

Boagiu a adăugat că în luna august va fi cunoscut numele constructorului care va realiza tronsonul de autostradă Cernavodă-Medgidia şi că speră ca desemnarea acestuia să nu fie blocată de contestaţii.

"Am intrat în evaluare, iar într-o lună vom afla cine este câştigătorul. Îmi exprim speranţa că unii care vor fi contestatari de profesie nu vor face lucrul acesta din nou, să blocheze vreun tronson aşa cum avem lotul 2 de la Timişoara-Lugoj. Dacă vrei să ai legitimaţie de acces la contractele de autostrăzi ţi-o faci lucrând la autostrăzi, nu ţinând pe loc lucrările, făcând contestaţii aiurea şi având preţurile până în stele", a spus ea.

Ministrul Transporturilor a participat vineri, împreună cu premierul Emil Boc, la inaugurarea a 21 de kilometri de autostradă, pe o singură bandă pe sens, de la Murfatlar la Constanţa.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat, într-un comunicat, că a primit opt oferte pentru proiectarea şi execuţia tronsonului de autostradă Cermavodă-Medgidia.

Ofertanţii sunt asocierile româneşti Spedition UMB - Tehnostrade şi Vega 93 - Selina - Arcada Company - Consitrans, asocierea Astaldi (Italia) - Max Boegl (Germania), asocierea Tehnologica Radion (România) - Lena Engenharia e Construcoes (Portugalia) - Pro Cons XXI (România) - Via Design (România), Monteadriano Engenharia e Construcao (Portugalia), asocierea FCC Construccion (Spania) - Delta ACM (România), Aktor (Grecia) şi asocierea OHL ZS AS (Cehia) - Sociedade de Construcoes Soares da Costa (Portugalia).

Informarea ofertanţilor cu privire la rezultatul procedurii de atribuire este programată pentru 22 august, potrivit CNADNR.

Proiectarea va dura trei luni, execuţia 12 luni, la care se adaugă 24 de luni perioada de garanţie.

Finanţarea va fi asigurată de la Banca Europeană de Investiţii, din fonduri de coeziune de la Comisia Europeană şi de la bugetul de stat.

Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a lansat în iunie o nouă licitaţie pentru proiectarea şi execuţia tronsonului de autostradă Cernavodă-Medgidia (20,5 km), proiect estimat la 726,2 milioane lei (175,8 milioane euro), fără TVA.

CNADNR a reziliat în aprilie contractul pentru acest proiect încheiat cu compania franceză Colas, invocând o solicitare a constructorului de majorare a valorii contractului cu opt milioane de euro, ca urmare a modificării traseului autostrăzii.

Lucrările fuseseră atribuite Colas în baza unui contract în valoare de 224 milioane euro încheiat în noiembrie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici