Boc: Guvernul vrea un împrumut de 19 miliarde de euro - surse

Premierul Emil Boc le-a spus, marţi, miniştrilor că Guvernul intenţionează să contracteze un împrumut în valoare totală de 19 miliarde euro, din care 12 miliarde euro de la FMI şi 7 miliarde euro de la BERD, Banca Mondială şi alte instituţii financiare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

117 afișări
Imaginea articolului Boc: Guvernul vrea un împrumut de 19 miliarde de euro - surse

Boc a spus miniştrilor că le prezintă doar o analiză a finanţării şi că decizia va fi luată ulterior

"Intenţia Guvernului este de a contracta un împrumut în valoare totală de 19 miliarde euro, din care 12 miliarde euro de la Fondul Monetar Internaţional, pentru rezerva Băncii Naţionale a României. Restul de 7 miliarde euro vor fi luate de la Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi alte instituţii financiare, pe baza a trei memorandumuri", au afirmat sursele citate.

Aceeaşi sumă de împrumut a fost avansată şi săptămâna trecută, de surse guvernamentale.

Acordul de împrumut va fi încheiat pe o perioadă de doi ani.

"Nu vor fi majorate nici taxa pe valoarea adăugată, nici cota unică de impozitare, nici contribuţiile de asigurări sociale, ci vor fi efectuate ajustări pe venituri şi cheltuieli în sensul politicii deja începute de Guvern", au afirmat sursele.

Raportul de evaluare a economiei româneşti întocmit de Fondul Monetar Internaţional a fost finalizat, urmând ca, miercuri, să fie redactată şi scrisoarea de intenţie pentru contractarea împrumutului. Pe baza scrisorii de intenţie vor fi semnate trei memorandumuri de finanţare cu instituţiile de la care va fi contractat împrumutul.

Înainte reuniunii acestui comitet, preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional au discutat aproximativ două ore despre pachetul de împrumut care urmează să fie contractat de România de la instituţiile financiare.

O delegaţie a FMI a venit, miercurea trecută, într-o vizită de două săptămâni la Bucureşti, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală, susţinut de Uniunea Europeană şi Banca Mondială, precum şi alte instituţii financiare internaţionale. La discuţii participă şi experţi ai Comisiei Europene, Băncii Mondiale şi Băncii Centrale Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici