Buffet a primit un salariu de 100.000 dolari la Berkshire, anul trecut

Miliardarul american Warren Buffett, preşedintele companiei de investiţii Berkshire Hathaway, a primit un salariu anual de numai 100.000 de dolari în 2009, pentru al 29-lea an consecutiv, deşi îşi plăteşte din propriul buzunar costurile corespondenţei şi factura de telefon, potrivit Bloomberg.

28 afișări
Imaginea articolului Buffet a primit un salariu de 100.000 dolari la Berkshire, anul trecut

Buffet a primit un salariu de 100.000 dolari la Berkshire, anul trecut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Buffet, în vârstă de 79 de ani, a supervizat achiziţii în valoare de 27 de miliarde de dolari în 2009, an în care valoarea pentru acţionari, active minus pasive, a crescut cu 20%, la 131,1 miliarde de dolari. Totodată, profitul a avansat cu 61% anul trecut, la opt miliarde de dolari.

Preşedintele companiei nu a primit bonusuri pentru 2009 şi nici acţiuni, potrivit unui comunicat remis de Berkshire bursei din SUA.

"Având în vedere că directori mult mai mici au fost plătiţi mult mai bine pentru rezulate mult mai slabe, o comparaţie ar garanta o majorare semnificativă. Ar putea spune «valorez un miliard pe an», dar asta nu este în caracterul lui Buffet", a declarat Tom Russo, partener la compania Gardner Russo & Gardner in Lancaster, care deţine acţiuni Berkshire.

Buffet a rambursat companiei 50.000 de dolari în 2009 pentru a acoperi costurile corespondenţei prin poştă, facturii de telefon şi timpului în care a folosit angajaţi ai Berkshire în interes personal.

Vicepreşedintele Berkshire, Charles Munger, care a primit tot un salariu de 100.000 de dolari, a rambursat companiei 5.500 de dolari. Cei doi nu folosesc maşini ale companiei.

Buffet ocupă şi funcţia de director general al Berkshire, dar este şi cel mai mare acţionar al companiei.

Miliardarul, cu o avere de 47 de miliarde de dolari, este al doilea cel mai bogat american după Bill Gates, fondatorul Microsoft, care, potrivit Forbes, dispune de 53 de miliarde de dolari.

Preşedintele Berkshire a promis cea mai mare parte a activelor pe care le deţine la companie fundaţiei Bill şi Melinda Gates, care derulează proiecte în domeniile educaţiei şi sănătăţii, şi altor patru organizaţii caritabile. Astfel, fundaţia controlată de Bill Gates primeşte anual donaţii, acestea urmând să continue şi după moartea lui Buffet.

Bill Gates este membru în consiliul de administraţie al Berkshire. Potrivit datelor anunţate de companie, salariile membrilor consiliului pentru 2009 au variat între 2.700 de dolari şi 7.000 de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici