Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, avizat de comisiile de administraţie

Bugetul pe 2010 al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, a primit avizul favorabil al reprezentanţilor comisiilor reunite de administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Parlament, fiind aprobate şi trei amendamente propuse de deputaţi şi senatori.

215 afișări
Imaginea articolului Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, avizat de comisiile de administraţie

Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, avizat de comisiile de administraţie (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele comisiei de administraţie, Mircea Duşa (PSD), a declarat că amendamentele aprobate sunt pentru căminul cultural din comuna Topolog, judeţul Tulcea, căminul cultural din Măeşti, judeţul Bihor şi canalizarea comunelor Girov şi Bodeşti, din judeţul Neamţ, amendament propus de social-democratul Victor Surdu.

Bugetul Ministerului Dezvoltării şi Turismului a fost aprobat cu unanimitate de voturi de membrii comisiilor reunite de administraţie ale Parlamentului, care au dat un aviz favorabil, raportul urmând să fie elaborat de comisiile de buget-finanţe.

Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a declarat la finalul audierii în comisiile parlamentare că speră într-o colaborare aşa cum a început încă de la audierile pentru funcţia de ministru.

Bugetul MDRT, cu 38% mai mic decât bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Elena Udrea, a declarat, marţi, la comisiile parlamentare de administraţie, că bugetul ministerului pe care îl conduce este cu 38% mai mic decât bugetul iniţial al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei de anul trecut.

"Încercăm să găsim soluţii de finanţare în condiţiile în care bugetul este cu 38% decât bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei de anul trecut, cum a fost aprobat iniţial, şi cu 31% faţă de bugetul rectificat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei şi Ministerului Turismului din 2009. Pentru 2010, fără să ne plângem, este doar o informare, cheltuielile aferente ministerului pe care îl conduc sunt de 2.078.966 de lei ,adică aproximativ 62% din bugetul iniţial al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei de anul trecut şi al Ministerului Turismului de anul trecut şi 69% din bugetul rectificat al celor două ministere", le-a spus Udrea parlamentarilor din comisiile de administraţie.

Ea a arătat că şi cu un astfel de buget va încerca să găsească soluţii pentru demararea unor programe de dezvoltare, dar şi pentru continuarea celor începute în 2009 de Ministerului Dezvoltării Regionale. Printre primele programe menţionate de Elena Udrea s-a aflat cel legat de "creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe", suma alocată fiind de 150 milioane de lei.

Elena Udrea a precizat că pentru acest program se vor finaliza lucrările la 7.200 de apartamente, adică la 180 de blocuri şi vor începe lucrările pentru încă 7.200 de apartamente.

Ministrul Dezvoltării Regionale a arătat că speră să fie asigurată finanţarea la 14.400 de locuinţe, arătând că vor fi căutate resurse de finanţare.

Udrea a mai spus că a avut o discuţie cu premierul Emil Boc legată de locuinţele ANL şi de un proiect prin care ar urma să fie vândute aproximativ 9.000 de locuinţe ANL construire deja, iar sumele încasate vor fi folosite pentru asigurarea finanţării programului de construcţie de locuinţe pentru închiriere pentru tineri.

Ea a spus că este alocată suma de 186.178.000 de lei pentru construcţia de locuinţe. De asemenea, Udrea a spus că s-a discutat în şedinţa de guvern posibilitatea de a introduce vânzarea de locuinţe ANL în programul "Prima casă".

Elena Udrea le-a vorbit parlamentarilor şi despre celelalte programe care se află în derulare, cum ar fi construirea de locuinţe sociale pentru care a fost alocată suma de 30 milioane de lei pentru construirea a 1.100 de apartamente sau construirea de locuinţe pentru chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate, în buget fiind prevăzută o sumă de 40 de milioane de lei pentru asigurarea continuării lucrărilor la 1.350 de apartamente.

Şi construcţia sălilor de sport se află în atenţia ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Udrea precizând că a fost alocată suma de 194 milioane de lei pentru asigurarea continuării lucrărilor la 110 săli de sport şi terminarea lucrărilor la alte 51 de săli de sport.

"Strategia pe care o avem la acest minister prevede o orientare către dezvoltarea regională pornind de la resursele de turism", a spus Elena Udrea parlamentarilor din comisiile de administraţie, arătând că ar trebui începută construcţia de săli de sport şi complexe în staţiuni turistice, pentru ca persoanele atrase de zonele turistice "să aibă alternativă de agrement".

Udrea a prezentat şi "un caz concret" arătând că, dacă va avea resurse financiare, va demara în acest an construirea unui complex sportiv la Costineşti.

Elena Udrea a vorbit şi despre construcţia de cămine culturale şi despre reabilitarea şi asfaltarea drumurilor de interes local, pentru acest ultim proiect fiind alocată suma de 321 milioane lei (pentru reabilitarea şi asfaltarea a 150 de kilometri).

Totodată, Udrea a vorbit şi despre reaşezarea cadrului legislativ privind urbanismul, arătând că în România "există un adevărat haos urbanistic".

Ministerul pe care îl conduce Udrea are în vedere şi un program privind construcţia de locuinţe pentru romi, în buget fiind prevăzută o sumă de 7 milioane de lei pentru începerea construcţiei a 300 de case.

În legătură cu turismul, Elena Udrea a precizat că sunt prevăzute în buget 21 de milioane de lei pentru participarea la târguri internaţionale şi pentru manifestări expoziţionale în cadrul campaniei de promovare a turismului. Udrea le-a spus parlamentarilor că are în vedere demararea lucrărilor la construirea a două staţiuni noi de schi în Bihor şi Parâng. Totodată, Elena Udrea i-a asigurat pe parlamentari că "nu există alocări de fonduri pe criterii politice".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici