Bulgaria vrea să construiască centrala nucleară de la Belene cu bani de la ruşi

Bulgaria va cere Rusiei un împrumut de două miliarde de euro pentru a finanţa, în următorii doi ani, construcţia centralei nucleare Belene, a declarat ministrul bulgar al Economiei, Traicho Traikov, citat de agenţia Ria Novosti.

25 afișări
Imaginea articolului Bulgaria vrea să construiască centrala nucleară de la Belene cu bani de la ruşi

Bulgaria vrea să construiască centrala nucleară de la Belene cu bani de la ruşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bulgaria este nevoită să finalizeze proiectul centralei nucleare Belene deoarece în acesta au fost investite, deja, multe fonduri, a afirmat Traikov.

"Strategia guvernului este de a obţine un randament cât mai mare din investiţiile acestui proiect. Vom oferi subvenţii care vor atrage investitori străini", a spus el, adăugând că autorităţile de la Sofia vor să discute cu Atomic Energy Corporation Rosatom, companie rusă de stat.

Fostul executiv bulgar intenţiona să angajeze compania rusă Atomstroyexport pentru construirea centralei nucleare, autorităţilor revenindu-le 51% din proiect. Restul participaţiei, de 49%, ar fi urmat să fie vândută grupului german RWE pentru două miliarde de euro. RWE a renunţat însă la proiect, în 2009. Guvernul a anunţat că participaţia statului ar putea fi redusă la 20%, pentru a atrage mai multe investiţii private.

Construirea centralei nuclear-electrice de la Belene necesită zece miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici