Bursa de Valori militează pentru introducerea unui program numit „Prima Investiţie”

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat joi, în premieră, o iniţiativă prin care românii vor putea să susţină instituirea Zilei Naţionale a Investiţiilor şi a unui program numit „Prima Investiţie”, prin semnarea unei petiţii online prin intermediul portalului primainvestitie.ro.

257 afișări
Imaginea articolului Bursa de Valori militează pentru introducerea unui program numit „Prima Investiţie”

Bursa de Valori militează pentru introducerea unui program numit „Prima Investiţie” (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

„Petiţia online va susţine ulterior o iniţiativă legislativă, prin care ne dorim ca ziua de 15 mai să fie Ziua Naţională a Investiţiilor”, se arată într-un comunicat al Bursei.

„BVB susţine necesitatea unei viziuni naţionale asupra unui aspect cu impact major în viaţa fiecărui cetăţean. Nu banii puţini sunt problema României, ci direcţia şi măsura în care fiecare dintre noi alegem să-i alocăm. România are nevoie de o Zi Naţională a Investiţiilor care poate să schimbe în bine nu doar mentalităţile, ci şi destinele a milioane de români”, a afirmat Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte educaţia financiară: doar 22% din populaţie are cunostinţe financiare minime, conform unui studiu realizat în 2015 de Standard & Poor’s asupra educaţiei financiare globale.

„Aşa cum avem Prima Casă sau Prima Maşină, tot aşa avem nevoie şi de Prima Investiţie. Avem nevoie de o Zi a Investiţiilor”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB, care explică şi efectele unei astfel de iniţiative. „Dacă ne am fi diversificat modul în care ne păstram banii agonisiţi cu trudă şi am fi investit spre exemplu 100 de euro în principalele acţiuni listate la BVB la începutul anului 2012, acum am fi avut 200 de euro, adică ne-am fi dublat investiţia în 5 ani. În fiecare an din ultimii cinci randamentul total al indicelui principal al pieţei de acţiuni a fost pe plus, în timp ce în echivalent euro creşterea totală a fost de 97% până la finele anului 2016, aproape o dublare, în acelaşi interval”, a explicat preşedintele BVB.

Cu ocazia Zilei Naţionale a Investiţiilor, Bursa de Valori Bucureşti va organiza în perioada 14-15 mai o serie de evenimente publice menite să încurajeze investiţiile românilor şi să contribuie la creşterea nivelului de educaţie financiară. Printre evenimentele care urmează să fie organizate se numără Banii Tăi Expo, eveniment ajuns anul acest la a treia ediţie care va fi organizat după un nou format de târg financiar, în cadrul unui centru comercial. Târgul va include seminarii de educaţie financiară şi ateliere dedicate copiilor şi adolescenţilor. Târgul va fi completat de seminarii Fluent în Finanţe în Bucureşti, Cluj şi Iaşi, lansări de carte şi expoziţii.

Totodată, BVB lansează un apel public de înscriere a proiectelor inovatoare în domeniul educaţiei financiare realizate în special de fundaţii, asociaţii sau persoane fizice. Odată acceptate, iniţiativele vor fi incluse în programul dedicat Zilei Naţionale a Investiţiilor şi vor primi sprijinul Bursei de Valori Bucureşti şi al partenerilor pentru creşterea gradului de educaţie financiară.

Ziua Naţională a Investiţiilor este o iniţiativă a Bursei de Valori Bucureşti căreia i s-au alăturat, încă din prima etapă, partenerii: Grupul Financiar Banca Transilvania, Depozitarul Central, NN, OTP Asset Management Romania, Raiffeisen Bank şi Tradeville. Parteneri instituţionali sunt Fundaţia Dreptul la Educaţie şi Biblioteca Metropolitană Bucureşti. „Pentru că este un demers naţional şi de lungă durată, lista partenerilor rămâne deschisă şi va fi actualizată pe măsura primirii confirmărilor pe www.primainvestiţie.ro”, precizează BVB.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici