Bursele din întreaga lume cresc puternic, datorită pachetului de 750 mld. euro anunţat de UE şi FMI

Bursele din întreaga lume au crescut puternic luni, cu mai mult de 2%, după ce liderii finanţelor mondiale au anunţat un pachet de 750 miliarde euro pentru stabilizarea pieţelor financiare.

11 afișări
Imaginea articolului Bursele din întreaga lume cresc puternic, datorită pachetului de 750 mld. euro anunţat de UE şi FMI

Bursele din întreaga lume cresc puternic, datorită pachetului de 750 mld. euro anunţat de UE şi FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Indicele MSCI al burselor globale a urcat cu 2,3%, iar moneda euro s-a apreciat cu 1,6% faţă de dolar şi cu 3,1% faţă de yen.

Totodată, indicii celor mai mari burse europene au crescut puternic în deschiderea şedinţei de luni. FTSE 100 (Londra) a urcat cu 4,02%, DAX 30 (Frankfurt) a avansat cu 4,12%, iar CAC 40 (Paris) s-a apreciat cu 6,93%.

Randamentele obligaţiunilor de stat ale ţărilor puternic îndatorate din zona euro s-au retras faţă de referinţă, iar indicele MSCI al burselor de pe pieţele emergente a urcat cu 3%.

Cotaţiile petrolului şi ale altor mărfuri au înregistrat de asemenea creşteri puternice datorită măsurilor anunţate de liderii lumii financiare. Preţul barilului de petrol a urcat cu peste doi dolari, depăşind 77 de dolari, investitorii judecând intervenţia fără precedent convenită de UE şi FMI drept un semn că relansarea cererii pentru energie va continua.

Miniştrii Finanţelor din UE, reprezentanţii FMI şi şefii marilor bănci centrale au convenit, în weekend, după discuţii maraton, asupra unui pachet de intervenţie de 750 miliarde euro (500 miliarde euro de la statele zonei euro, 250 miliarde euro de la FMI) menit să stabilizeze pieţele financiare şi să rezolve definitiv criza Greciei.

Totodată, băncile centrale s-au angajat la măsuri de consolidare a încrederii de pe pieţe. Federal Reserve a reluat swap-urile monetare cu mai multe bănci centrale pentru a oferi asigurări investitorilor că există suficientă lichiditate în dolari, iar Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că va investi direct în obligaţiuni guvernamentale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici