Cartofii sau varza, mai scumpe decât fructele exotice în Rusia

Preţurile unor alimente de bază, precum cartofii sau varza, au crescut într-un ritm nebunesc începând cu vara anului trecut în unele pieţe din Rusia, aceste produse ajungând să fie mai scumpe decât unele fructe exotice.

193 afișări
Imaginea articolului Cartofii sau varza, mai scumpe decât fructele exotice în Rusia

Cartofii sau varza, mai scumpe decât fructele exotice în Rusia (Imagine: Shutterstock)

În unele pieţe de cartier, preţul cartofilor a crescut doar în ultimele două luni de la 25 de ruble pe kilogram la peste 40 de ruble pe kilogram. La supermarket-uri, preţul ajunge la 100 de ruble (2,5 euro) pe kilogram. Spre comparaţie, un kilogram de banane este vândut cu 50-60 de ruble.

O mare parte din populaţia rusă cumpără din ce în ce mai puţin, spre disperarea comercianţilor, care trebuie să suporte şi creşterea preţurilor din partea furnizorilor.

"Toate s-au scumpit, carnea, laptele, să nu mai vorbim de legume. Cumpăr din ce în ce mai puţine lucruri", afirmă o gospodină.

Principalul motiv al creşterii preţurilor este seceta fără precedent care a lovit Rusia în vara anului trecut, distrugând o treime din recolte. Secetei i-au urmat mai multe valuri de scumpiri, printre primele preţuri care au crescut fiind cele ale pâinii, urmate de cele ale laptelui şi cărnii, menţionează un analist al Alfa Bank.

Potrivit agenţiei naţionale de statistică, preţul mediu al cumpărăturilor necesare unei familii într-o lună a crescut cu 5,5% în ianuarie.

Scumpirile reflectă, pe de altă parte, şi accelerarea inflaţiei de pe piaţa mondială a alimentelor, pe fondul creşterii cererii, în special în Asia, şi al condiţiilor meteo nefavorabile agriculturii din mai multe state, a afirmat Sergei Aleksacenko, expert la Şcoala Superioară de Economie.

"În cazul cerealelor, al cărnii, uleiului din floarea soarelui, zahărului şi laptelui, preţurile locale sunt ancorate de preţurile de pe pieţele internaţionale", a spus el.

Pentru a face faţă penuriei anumitor alimente de bază, Rusia este constrânsă să importe aceste produse. În luna decembrie, importurile de cartofi au crescut de zece ori, iar cele de varză au urcat de 15 ori.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici