Cât ar costa majorarea pensiilor şi a salariilor cu 5%

La începutul anului electoral 2012, care se anunţă a fi un an economic foarte dificil în România şi în întreaga Europă, Guvernul Boc încearcă să convingă Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană că statul va avea suficienţi bani pentru a mări pensiile şi salariile.

504 afișări
Imaginea articolului Cât ar costa majorarea pensiilor şi a salariilor cu 5%

Cât ar costa majorarea pensiilor şi a salariilor cu 5% (Imagine: Catalina Filip/Mediafax foto)

Premierul Emil Boc a fost mandatat de PDL să negocieze cu oficialii FMI şi CE, prezenţi la Bucureşti cu ocazia misiunii de evaluare a acordului cu România, o eventuală majorare a pensiilor şi a salariilor bugetarilor, după cum a declarat, fără să fie întrebat de presă, prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde luni dimineaţă.

Majorarea pensiilor şi a salariilor bugetarilor cu 5% începând din mai costă 770 de milioane de euro

Conform calculelor gândul, majorarea cu 1% a pensiilor costă bugetul statului câte 9,4 milioane de euro în fiecare lună de aplicare. Astfel, dacă Guvernul va aplica o "indexare" de 5% începând cu luna mai, costul majorării se va ridica la 423 de milioane de euro. La fel, în cazul salariilor efortul ar fi de 347 de milioane de euro, respectiv de câte 7,71 milioane de euro pentru fiecare punct procentual de majorare pe fiecare lună. Calculele au fost făcute la un curs de 4,3 lei/euro.

În total, majorarea pensiilor şi a salariilor cu câte 5% ar presupune un efort suplimentar pe partea de cheltuieli de 770 de milioane de euro, dacă măsurile sunt în vigoare începând cu luna mai.

Discuţia privind majorarea pensiilor şi a salariilor vine într-un context politic şi economic destul de incert.

Citeşte mai multe despre costul pe care îl presupune majorarea salariilor şi pensiilor cu 5% pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici