Câte zile pe an pierd patronii la coadă la fisc. Cum a reuşit Suedia să reducă timpul

România ocupă ultimul loc în UE în ce priveşte uşurinţa plăţii impozitelor şi locul 151 la nivel mondial, potrivit unui raport anual realizat de ­Price­waterhouseCoopers şi Banca Mondială.

29 afișări
Imaginea articolului Câte zile pe an pierd patronii la coadă la fisc. Cum a reuşit Suedia să reducă timpul

Câte zile pe an pierd patronii la coadă la fisc. Cum a reuşit Suedia să reducă timpul (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

În ultimii cinci ani România nu a făcut progrese în ceea ce priveşte simplificarea sistemului de colectare a taxelor şi impozitelor. Concluzia aparţine lui Peter de Ruiter, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică al PricewaterhouseCoopers România (PwC), şi a fost prezentată cu ocazia lansării raportului "Paying Taxes 2011", realizat de PwC şi Banca Mondială.

"Este puţin dezamăgitor pentru că este al şaselea an în care facem acest raport în România şi nu vedem schimbări radicale. Lucrurile nu s-au prea mişcat. Alte ţări din jur se descurcă mult mai bine", a comentat Peter de Ruiter. România se clasează pe locul 151 din 183 de economii analizate de către raportul PwC, fiind pe ultimul loc din UE în privinţa uşurinţei plăţii impozitelor. Această poziţie este cauzată de numărul mare de plăţi, 113 operaţiuni pe an, numai Ucraina reuşind să ne depăşească din acest punct de vedere. Dintre cele 113 plăţi, 84 se referă la contribuţiile sociale. Suedia este cea mai bine plasată în topul global, cu doar două plăţi anuale. "Cum reuşesc suedezii? Aici o companie plăteşte un singur impozit, de două ori pe an, sistemul electronic de plată este pus la punct", a explicat reprezentantul PwC.

Citeşte mai multe despre zilele pierdute de patroni la coadă la fisc pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici