Cazul "Balena de la Londra": JPMorgan Chase, sancţionată cu peste 920 milioane de dolari

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană după active, va plăti o amendă de 920 milioane de dolari în cadrul unei înţelegeri cu autorităţile din SUA şi Marea Britanie privind incidentul "Balena de la Londra" din aprilie 2012, în urma căruia grupul financiar a pierdut 6,2 miliarde de dolari.

190 afișări
Imaginea articolului Cazul "Balena de la Londra": JPMorgan Chase, sancţionată cu peste 920 milioane de dolari

Cazul "Balena de la Londra": JPMorgan Chase, sancţionată cu peste 920 milioane de dolari

Înţelegerea se referă la acuzaţiile formulate împotriva JPMorgan de către Comisia pentru valori mobiliare din SUA (SEC), Oficiul pentru controlul monedei, Rezerva Federală şi Autoritatea de reglementare financiară din Marea Britanie, FCA, potrivit unui document publicat joi de Rezerva Federală, citat de Bloomberg.

Cazul din aprilie 2012 este anchetat separat de mai multe instituţii guvernamentale, printre care Departamentul Justiţiei şi Comisia de reglementare a pieţei derivatelor financiare, CTFC.

Biroul de investiţii din Londra al JPMorgan a cauzat pierderi uriaşe pentru bancă în urma unor tranzacţii pe piaţa derivatelor.

Incidentul din luna aprilie a anului trecut a condus la începerea urmăririi penale împotriva a doi foşti traderi ai JPMorgan implicaţi în scandal şi demiterea a patru membri din conducerea executivă a grupului. Traderii sunt acuzaţi de fraudă şi conspiraţie în vederea comiterii de infracţiuni, deoarece ar fi încercat să ascundă pierderile de superiorii lor.

Totodată, cazul a reprezentat o lovtitură grea pentru reputaţia băncii şi a directorului general Jamie Dimon, considerat anterior unul dintre cei mai prudenţi manageri de pe Wall Street. Compensaţia financiară a lui Dimon a fost înjumătăţită în urma incidentului.

Valoarea e piaţă a JPMorgan a scăzut cu aproape 51 miliarde de dolari după ce cazul a fost făcut public.

JPMorgan a fost acuzată, printre altele, de supravegherea inadecvată a diviziei de la Londra şi de controale interne deficitare, care au prevenit informarea adecvată a conducerii centrale.

Banca a recunoscut, în cadrul înţelegerii cu autorităţile, că a încălcat mai multe legi federale privind piaţa de capital, inclusiv în ceea ce priveşte informarea corectă a investitorilor şi a autortăţilor, potrivit unui comunicat al SEC.

"JPMorgan nu şi-a supravegheat traderii, care au supraevaluat un portofoliu foarte complex pentru a masca pierderi uriaşe. Conducerea centrală a JPMorgan a încălcat o regulă de bază a guvernanţei corporative şi a privat boardul de informaţii critice necesare pentru a înţelege problemele companiei şi a determina dacă investitorii şi autorităţile sunt informaţi în mod corect şi riguros", a declarat în comunicat Goerge Canellos, director în cadrul SEC.

Amenda de 920 de milioane de dolari va fi împărţită între cele patru instituţii după cum urmează: Oficiul pentru controlul monedei va primi 300 milioane de dolari, FCA (Marea Britanie) 220 milioane de dolari, iar Rezerva Federală şi SEC câte 200 milioane de dolari.

Având în vedere că anchetele Departamentului Justiţiei şi CTFC sunt încă în derulare, JPMorgan ar putea primi noi sancţiuni, inclusiv mai multe amenzi.

Incidentul din aprilie 2012 a fost anchetat şi de Subcomisia Permanentă de Investigaţie din Senatul Statelor Unite, care a înctocmit un raport de 301 pagini în care acuză JPmorgan că a încercat să mascheze pierderile, înşelând autorităţile şi dezinformând investitorii.

Banca a recuperat peste 100 milioane de dolari prin blocarea plăţii unor compensaţii băneşti şi în acţiuni către directorii şi traderii demişi în urma scandalului.

În pofida pierderii masive provocate de traderii de la Londra, JPMorgan a înregistrat în 2012 profit record pentru cel de-al treilea an consecutiv, cu un câştig de 21,3 miliarde de dolari.

Surse apropiate situaţiei au declarat anterior că incidentul este anchetat şi de Biroul Federal de Investigaţii (FBI).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici