CE a averizat România pentru că ANRE nu a transmis de doi ani anumite informaţii

Avertizarea primită de România de la Comisia Europeană (CE) în privinţa sectorului energetic a fost cauzată de faptul că în ultimii doi ani Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu a transmis executivului UE informaţii complete privind o serie de reglementări.

55 afișări
Imaginea articolului CE a averizat România pentru că ANRE nu a transmis de doi ani anumite informaţii

Petre Lificiu, preşedintele ANRE (Imagine: Mediafax Foto)

"Avertizarea CE a apărut din cauză că nu s-au notificat CE aspecte legate de reglementarea consumatorilor non-casnici şi a capacităţilor de transport a energiei şi gazelor. Acest lucru se putea face, dar nu s-a făcut", declarat, vineri, în cadrul unui seminar pe teme energetice, preşdintele ANRE, Petru Lificiu.

El a adăugat că avertizarea CE nu a vizat doar România, ci mai multe state UE, iar pretenţia Comisiei pentru transparenţă este una normală.

"CE a observat că România, alături de alte state, nu a respectat anumite reguli. Ni se reproşează că reglementăm consumatorii non-casnici, dar România nu are accesibilitate la preţurile energiei ca în Uniune. Apoi, CE ne-a avertiza că nu suntem suficienţi de transparenţi în privinţa capacităţilor de transport a energiei şi gazelor", a spus Lificiu.

ANRE va transmite CE, în următoarele două luni, informaţii prin care va motiva existenţa tarifelor regelementate la energiei la consumatorii non-casnici, precum şi măsurile pentru a se conforma cerinţelor comunitare.

Vicepreşedintele ANRE Iulius Dan Plaveti a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că România îndeplineşte, "în principiu", toate condiţiile cerute de CE în privinţa pieţei de electricitate şi gaze, însă este posibil ca unele rapoarte transmise oficialilor europeni să nu fi fost întotdeauna complete.

CE a transmis României o scrisoare de somare pentru nerespectarea legislaţiei comunitare, prima etapă a procedurii de infringement, în domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, respectiv împiedicarea accesului consumatorilor la o piaţă energetică liberă şi competitivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici