CE a redus estimările de creştere economică pentru România în 2009 şi 2010

Comisia Europeană a redus estimările de creştere economică a României, anticipând o contracţie a activităţii de 4% anul acesta, respectiv stagnare în 2010, comparativ cu proiecţiile privind avansul PIB de 1,75% şi sub 2,5%, publicate în ianuarie.

83 afișări
Imaginea articolului CE a redus estimările de creştere economică pentru România în 2009 şi 2010

CE a redus estimările de creştere economică pentru România în 2009 şi 2010 (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Creşterea PIB-ului va deveni negativă în 2009, de aproximativ 4%. Diminuarea ratei de creştere a venitului disponibil al gospodăriilor şi condiţiile mai aspre de creditare vor reduce consumul populaţiei, în timp ce cheltuielile guvernamentale se anticipează că se vor contracta în urma unei ajustări fiscale semnificative. Contracţia puternică anticipată pentru formarea brută de capital fix va fi atenuată de majorarea investiţiilor publice, în contextul în care investiţiile finanţate de UE sunt prevăzute în bugetul actual", se arată în prognoza de primăvară a Executivului Uniunii Europene.

CE anticipează o creştere economică în jur de 0% în 2010.

"Acest scenariu macroeconomic constituie baza programului de asistenţă financiară pe termen mediu acordată României de UE", se precizează în prognoza CE.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează, de asemenea, pentru România o creştere economică negativă de 4,1% în acest an şi o creştere economică zero pentru 2010.

Şi Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit în scădere puternică estimările de creştere economică pentru 2009 şi 2010, anticipând o contracţie economică de 4% în acest an şi o creştere de doar 0,1% pentru 2010. În raportul anterior, CNP estima o creştere economică de 2,5% pentru 2009 şi de 4,5% pentru anul următor.

Rectificarea bugetară realizată de Executiv în urma acordului de finanţare externă cu FMI şi UE este fundamentată pe o creştere economică negativă de 4%, o inflaţie de 5,8% şi un deficit de cont curent de 7,5% din PIB.

România a înregistrat o creştere economică de 7,1% anul trecut, însă avansul PIB din ultimul trimestru a încetinit abrupt, la 2,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici