CE a scris Bucureştiului, pe 22 decembrie, că noua taxă auto nu respectă legile UE

Purtătorul de cuvânt al CE pentru domeniul taxelor, Maria Assimakopoulou, a declarat, marţi, la solicitarea MEDIAFAX, că Executivul UE a adresat autorităţilor române, pe 22 decembrie 2008, o scrisoare în care se arată că noua reglementare referitoare la taxa auto nu se conformează legislaţiei UE.

26 afișări
Imaginea articolului CE a scris Bucureştiului, pe 22 decembrie, că noua taxă auto nu respectă legile UE

CE a scris Bucureştiului, pe 22 decembrie, că noua taxă auto nu respectă legile UE (Imagine: Mediafax Foto)

"Comisia Europeană şi autorităţile de la Bucureşti au fost permanent în legătură în ceea ce priveşte noua legislaţie românească referitoare la taxa auto. Aceste discuţii sunt informale şi confidenţiale. Noi încercăm să ajutăm autorităţile române să înţeleagă diferitele elemente de compatibilitate ale legislaţiei comunitare ce trebuie avute în vedere în cazul oricărei reglementări naţionale care se introduce în domeniul taxării auto", a declarat Assimakopoulou, la solicitarea MEDIAFAX.

Ea adaugă că Executivul UE a adresat Bucureştiului o scrisoare, pe 22 decembrie 2008, în care se arată că potrivit unei analize făcute pe baza informaţiilor prezentate de partea română, noile măsuri adoptate de Bucureşti în legătură cu taxa auto nu se conformează legislaţiei UE.

"În cadrul acestui proces, pot confirma faptul că CE a scris o scrisoare autorităţilor române pe 22 decembrie. În această scrisoare se arată că informaţiile puse la dispoziţia noastră sunt incomplete pentru a face o analiză finală a noii legislaţii. Cu toate acestea, prima analiză, bazată pe informaţiile puse la dispoziţie, arată că noile măsuri nu se conformează legislaţiei UE", scrie Assimakopoulou.

Comisia Europeană a informat Guvernul că ordonanţa de urgenţă, emisă de fostul Cabinet, prin care taxa de poluare auto a fost triplată încalcă legislaţia comunitară, autorităţile române urmând să analizeze situaţia şi să găsească o soluţie pentru a intra în legalitate, a declarat Vasile Puşcaş.

El a precizat că se va consulta în perioada următoare cu premierul Emil Boc şi miniştrii implicaţi, pentru identificarea unei soluţii.

Noul guvern, condus de Emil Boc, şi-a depus jurământul de credinţă pe 22 decembrie 2008.

Taxa auto ar putea fi redusă ca valoare la momentul înmatriculării şi inclusă ulterior în impozitul plătit anual de către proprietarul vehiculului, la un nivel calculat în raport cu gradul de poluare, aceasta fiind una dintre variantele analizate de Guvern pentru modificarea regimului de taxare auto.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a prezentat, la sfârşitul anului trecut, într-o conferinţă de presă, mai multe variante de modificare a taxei de poluare auto, precizând că o decizie va fi luată după ce propunerile vor fi analizate la nivelul Guvernului şi după consultarea instituţiilor europene.

O decizie în privinţa taxei de poluare auto va fi luată de Guvern după 15 ianuarie, interval în care Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Transporturilor vor analiza acest regim de taxare a vehiculelor.

Executivul a decis, în luna aprilie, introducerea taxei de poluare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de noxe, aceasta înlocuind, la 1 iulie 2008, taxa de primă înmatriculare aflată atunci în vigoare.

Citeşte şi:

CE a constatat că ordonanţa de triplare a taxei auto încalcă legislaţia UE

Taxa auto ar putea fi redusă la înmatriculare şi plătită anual

Sute de şoferi protestează faţă de triplarea taxei auto (Video)

Taxa auto a fost triplată luni, odată cu publicarea în MO

Taxa auto, stabilită conform datelor tehnice ale maşinii şi scade cu valoarea acesteia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici