CE ar putea formula în curând o opinie la privatizarea Automobile Craiova

Comisia Europeană (CE) ar putea formula în perioada imediat următoare o opinie în cazul investigaţiei referitoare la privatizarea Automobile Craiova, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Concurenţei, Gheorghe Oprescu.

3 afișări
Imaginea articolului CE ar putea formula în curând o opinie la privatizarea Automobile Craiova

CE ar putea formula în curând o opinie la privatizarea Automobile Craiova

"Există speranţe că în curând CE să îşi formeze o opinie, dar asta nu înseamnă că a fost finalizată investigaţia", a afirmat Oprescu.

El a adăugat că în prezent există discuţii între autorităţile române şi oficialii europeni în cazul privatizării AutomobileCraiova.

"După ce îşi vor forma o opinie, sunt mai multe proceduri care trebuie urmate până la finalizarea unei astfel de investigaţii", a spus el.

Oprescu a menţionat că sistemul legislativ actual de privatizare are câteva probleme care car trebui eliminate, printre care vânzarea unor societăţi pe bază de oferte prin care se aplică grile şi punctaje.

"În legislaţia actuală privatizarea se face în baza unor grile şi punctaje, metode pe care CE nu le doreşte. Potrivit oficialilor europeni, privatizările ar trebui realizate prin licitaţii transparente şi nediscriminatorii. Totodată, trebuie să fie o comunicare peremanentă cu CE", a adăugat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Întrebat dacă AVAS a notificat Consiliul Concurenţei în legătură cu privatizarea Automobile Craiova anterior semnării contractului de vânzare-cumpărare, Oprescu a afirmat că autoritatea de concurenţă nu a fost consultată decât după deschiderea investigaţiei de către CE.

Potrivit lui Oprescu, negocierile comisiei de privatizare a Automobile Craiova cu Ford au fost secrete, situaţie care ar trebui evitată la alte privatizări.

"Pe viitor, la privatizarea unor companii trebuie să avem consultări din vreme să putem veni şi noi cu observaţii", a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei.

El coconsideră că cele trei investigaţii deschise de CE în privinţa privatizării Automobile Craiova, Tractorul Braşov şi Petrotub puteau fi evitate dacă exista o mai bună cooperare între furnizorii de ajutor de stat şi Consiliul Concurenţei.

Comisia de privatizare a Automobile Craiova a transmis, la începutul lunii noiembrie, Comisiei Europene răspunsul referitor la investigaţia cu privire la acordarea unui posibil ajutoare de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici