Ce avere are Mugur Isărescu. DECLARAŢIA guvernatorului BNR

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, are trei terenuri intravilane, o casă, un apartament şi o casă de vacanţă, bijuterii de peste 62.000 de euro, o colecţie numismatică de 40.000 de euro, şase conturi cu peste 339.000 de lei, deţinând şi SC Măr SRL, cu peste 40 de hectare de vie la Drăgăşani.

5702 afişări
Imaginea articolului Ce avere are Mugur Isărescu. DECLARAŢIA guvernatorului BNR

Ce avere are Mugur Isărescu. DECLARAŢIA guvernatorului BNR (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit ultimei declaraţii de avere, din noiembrie 2014, publicată pe site-ul BNR, Mugur Isărescu - a cărui avere este verificată de ANI - are două terenuri, unul agricol şi unul intravilan, în comuna Gruiu, sat Siliştea Snagovului, cumpărate în 1994 şi 2004, în suprafaţă de peste 14.610 metri pătraţi, şi deţinute împreună cu soţia sa.

Tot împreună cu soţia sa, Mugur Isărescu mai deţine un teren intravilan în Bucureşti (Sectorul 1), de 33 de metri pătraţi, cumpărat în 2012, aferent apartamentului achiziţionat în acelaşi an.

De asemenea, el mai menţionează în declaraţia de avere un teren intravilan de peste 220 de metri pătraţi în localitatea Drăgăşani din judeţul Vâlcea, cumpărat în 2003, pe numele soţiei sale, precizând că această suprafaţă este aferentă casei sale de vacanţă din aceeaşi localitate.

Isărescu are şi o casă de 260 de metri pătraţi construită în anul 2000, în comuna Gruiu, sat Siliştea Snagovului din judeţul Ilfov, o casă de vacanţă în suprafaţă de 88,8 metri pătraţi construită în anul 2003 la Drăgăşani, precum şi un apartament de 127,23 de metri pătraţi, în Bucureşti, cumpărat în 2012.

Guvernatorul BNR menţionează în declaraţia de avere şi un autoturism Eagle cumpărat în 1993, precum şi o barcă cu motor cumpărată în 2004.

De asemenea, el declară bijuterii dobândite în perioada 1976-1989, în valoare de 7.930 de euro, precum şi bijuterii dobândite în perioada 1990-2014, în valoare de 54.100 de euro. Guvernatorul Băncii Naţionale mai precizează în declaraţia de avere şi o colecţie numismatică în valoare de 40.300 de euro, dobândită în perioada 1990-2014, precum şi tablouri şi icoane în valoare de 17.300 de euro şi veselă de argint de 3.000 de euro, toate dobândite în aceeaşi perioadă - 1990-2014. Isărescu mai menţioneză şi tablouri, icoane şi bunuri sub formă de metale preţioase în valoare totală de 7.000 de lei, dobândite în perioada 1976-1989.

Mugur Isărescu mai menţionează în declaraţia de avere şase conturi în lei, în care are peste 339.000 de lei şi trei conturi în euro, cu suma totală de peste 39.000. De asemenea, Isărescu are şi şapte depozite bancare - trei în euro şi patru în dolari -, în care deţine peste 19.200 de euro şi aproape 18.000 de dolari.

În declaraţia de avere, Isărescu scrie şi că a acordat un împrumut în nume personal de 250.882 de lei societăţii SC Măr SRL, la care este acţionar majoritar, având 79,40% din acţiuni, cu o valoare a acţiunilor de 1.159.600 de lei din capitalul total de 1.460.400 de lei. În declaraţia de avere anterioară, din iunie 2014, el preciza că deţine 99,98% din acţiunile SC Măr SRL.

Firma Măr SRL, deţinută de Isărescu, are circa 40 de hectare de vie la Drăgăşani, în judeţul Vâlcea.

În ceea ce priveşte veniturile, sunt menţionate doar sumele obţinute ca preşedinte secţie la Academia Română - 34.428 lei şi ca profesor la ASE - 896 lei, fără a fi precizat salariul încasat ca guvernator al BNR. El a obţinut, de asemenea, 113 lei din dividende la Lafarge Ciment România, aceeaşi sumă fiind obţinută, tot din dividende la aceeaşi societate, de către soţia sa, Elena Isărescu. Aceasta declară şi o pensie anuală de 7.416 lei, precum şi venituri din produse agricole, valoarea acestora nefiind însă menţionată.

În ultima sa declaraţie de interese, tot din noiembrie 2014, Mugur Isărescu scrie că este acţionar la Lafarge Ciment, cu 40 de acţiuni în valoare de 100 de lei, precum şi la SC Măr SRL din localitatea Drăgăşani (Vâlcea), unde menţionează că are 54,01%, faţă de 79,40 % din acţiuni, cât menţionase în declaraţia lui de avere.

Agenţia Naţională de Integritate verifică averea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, după ce a primit recent o sesizare în acest sens, au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul ANI.

Sursele citate au precizat că Agenţia Naţională de Integritate a înregistrat în urmă cu aproximativ două săptămâni sesizarea în care se solicită verificarea averii guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).

Sesizarea a fost trimisă de Asociaţia Parakletos, care arăta că Mugur Isărescu ar avea un credit la Volksbank, pe care l-ar fi trecut în declaraţia de avere din 2007, însă în declaraţiile ulterioare ar fi notat doar creditul de aproape 700.000 de lei, fără a mai menţiona numele băncii, potrivit relatărilor din presă.

Asociaţia Parakletos, condusă de avocatul Gheorghe Piperea, a solicitat ANI, printr-o sesizare trimisă în 18 februarie, să stabilească dacă situaţia "atrage vreo stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese între calitatea domnului Mugur Isărescu de debitor al băncii Volksbank şi aceea de guvernator al Băncii Naţionale a României", potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX.

Guvematorul BNR a negat, într-o conferinţă de presă de la începutul lunii februarie, că a contractat vreodată un credit de la Volksbank. Ulterior, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului, a revenit cu precizarea că Isărescu nu şi-a amintit de împrumutul în cauză întrucât între timp l-a refinanţat la UniCredit şi l-a rambursat integral ulterior.

Potrivit declaraţiei de avere a lui Isărescu aferentă anului 2007, acesta avea în 2006 un credit de la Volksbank în în valoare de 698.617 lei, pe o perioadă de 10 ani, cu scadenţă în 2016. În declaraţiile de avere din 2008 şi 2009 nu se mai specifică numele băncii, ci doar "o instituţie de credit din România", însă perioada de creditare era aceeaşi, iar soldul similar.

În declaraţia de avere din 2010 nu se mai menţionează niciun credit, creditul fiind probabil rambursat în 2009.

Vasilescu a precizat la acel moment că numele băncii creditoare nu a mai fost specificat în declaraţiile de avere ulterioare ale guvernatorului BNR, ca urmare a unei înţelegeri intervenite între Banca Naţională a României şi Agenţia Naţională pentru Integritate, înţelegere care a "căzut" în 2013.

Ca urmare, asociaţia Parakeltos a solicitat ANI să confirme dacă a existat un acord între instituţie şi BNR în baza căruia s-ar fi acordat derogări personalului Băncii Naţionale în privinţa completării declaraţiilor de avere şi, dacă au fost acordate derogări, să specifice temeiul legal care a stat la baza acestora.

ANI a trasmis, printr-un răspuns datat 30 martie, că cererea "având ca obiect evaluarea averii şi respectării regimului juridic al conflictetor de interese de către Isărescu Mugur, se află în curs de sotuţionare", rezultatul urmând să-l comunice după finalizare.

Mugur Isărescu, doctor în ştiinţe economice, este guvernator al Băncii Naţionale a României din septembrie 1990 şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. În 1990, numirea sa a fost făcută de către Guvern, iar din 1991 a primit mandat din partea Parlamentului, care a fost reînnoit de trei ori până în prezent, cu o durată de cinci ani, respectiv în decembrie 1998, noiembrie 2004 şi octombrie 2009.

Isărescu a fost prim-ministru al României în perioada decembrie 1999 - decembrie 2000, iar până să fie numit guvernator a ocupat timp de şase luni poziţia de secretar cu probleme economice şi monetare al Ambasadei României la Washington, de unde a fost rechemat de preşedintele de atunci, Ion Iliescu.

El este membru în Consiliul General al Sistemului European al Băncilor Centrale, membru cu drept de vot din partea României în Consiliul European de Risc Sistemic şi face parte din Consiliul Guvernatorilor al Fondului Monetar Internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici