CE cere mai multă cooperare între autorităţile antitrust şi băncile centrale

Autorităţile pentru concurenţă şi băncile centrale trebuie să colaboreze mai strâns pentru a ajuta sectorul financiar să depăşească cea mai severă criză din ultimele decenii, care a declanşat intervenţii guvernamentale uriaşe, a declarat marţi comisarul european pentu Concurenţă, Neelie Kroes.

20 afișări
Imaginea articolului CE cere mai multă cooperare între autorităţile antitrust şi băncile centrale

CE cere mai multă cooperare între autorităţile antitrust şi băncile centrale

"Autorităţile pentru concurenţă şi băncile centrale nu îşi pot permite să acţioneze izolat, în lumile lor mici - trebuie să cooperăm pe probleme precum recapitalizarea băncilor şi restructurări", a spus comisarul european, citat de Reuters.

Kroes a adăugat că criza financiară poate fi pusă pe seama băncilor şi a reglementărilor relaxate.

"Criza din sectorul financiar a fost, în mare măsură, un produs al comportamentului nesăbuit al băncilor, combinat cu reglementări slabe şi insuficiente. Până şi cei mai vehemenţi suporteri ai pieţelor libere şi nereglementate şi-au revizuit poziţia", a afirmat oficialul CE.

Comisarul european antitrust a avertizat asupra pericolelor ridicate de sprijinul acordat de guverne băncilor insuficient capitalizate, afectate de criza creditelor.

"Dacă concurenţa este înlocuită de bănci controlate de guverne, putem fi siguri că locurile de muncă pierdute nu vor reveni, iar nota de plată suportată de contribuabili va creşte şi mai mult pe viitor", a arătat Kroes.

Referindu-se apoi la energie şi telecomunicaţii, oficialul a afirmat că reglementările sunt considerate un instrument eficient şi efectiv de deschidere a pieţelor pentru noi jucători. Totuşi, reglementările vor fi relaxate, într-o anumită măsură, odată cu dezvoltarea competiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici