CE: Salariul real pe angajat va urca în România cu 10,4% în acest an

Salariul real din România va urca în acest an cu 10,4%, cel mai accelerat ritm de creştere din UE, potrivit Comisiei Europene (CE), nivel însă inferior celui prognozat în toamna anului trecut, când estimarea privind majorarea câştigului mediu era de 12,2%.

70 afișări
Imaginea articolului CE: Salariul real pe angajat va urca în România cu 10,4% în acest an

CE: Salariul real pe angajat va urca în România cu 10,4% în acest an (Imagine: Mediafax Foto)

CE anticipează pentru 2009 accelerarea ritmului de creştere a salariului real la 11,3%, potrivit prognozei economice de primăvară.

CE a publicat în luna noiembrie a anului trecut cele mai recente estimări privind evoluţia salariului mediu pe economie.

În ceea ce priveşte câştigul nominal, acesta va avansa cu 18,1% în acest an şi cu 16,4% anul viitor.

Comisia nu prezintă valorile la care va ajunge salariul pe angajat.

Analiştii CE notează că productivitatea muncii, calculată ca PIB real pe angajat, se va majora în 2008 cu 5,2%, pentru ca anul viitor ritmul de creştere să încetinească la 4,2%.

Totodată, Comisia estimează că rata şomajului va coborî în acest an la 6,1%, comparativ cu 6,4% anul trecut, pentru ca în 2009 să ajungă la 5,9%.

Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, câştigul salarial mediu net va urca în acest an cu 15,2%, la 1.202 lei, iar în 2009 cu 11,1%, la 1.335 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici