Ce spun liderii politici din România despre criza economică mondială

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că în privinţa politicilor fiscale şi guvernamentale cuvintele de ordine sunt "precauţie şi moderaţie", el arătând că pieţele internaţionale nu sunt calme, dar România are avantajul unei uşoare stabilităţi macroeconomice determinate de măsurile luate anul trecut.

1140 afișări
Imaginea articolului Ce spun liderii politici din România despre criza economică mondială

Ce spun liderii politici din România despre criza economică mondială (Imagine: Shutterstock)

Boc: Avem avantajul unei uşoare stabilităţi macroeconomice

"Cuvântul de ordine este acela de precauţie şi moderaţie în tot ce înseamnă politici fiscale şi politici guvernamentale. Pieţele internaţionale nu sunt calme, situaţia nici din America nici din Europa nu este încă stabilă din punct de vedere economic. Noi avem avantajul unei uşoare stabilităţi macroeconomice determinate de măsurile de anul trecut, dar nu avem voie să facem niciun exces care să compromită această stabilitate, nici în politica fiscală, nici în politica monetară şi evident trebuie să fim atenţi la ceea ce se întâmplă cu pieţele internaţionale de care depindem în mod foarte clar", a precizat Emil Boc înainte de şedinţa BPN, întrebat în legătură cu criza mondială.

El a spus că ţara noastră poate trece prin această perioadă dificilă cu "echiliburu şi prudenţă".

Anastase: Am discutat în coaliţie despre criza mondială şi despre faptul că trebuie să fim precauţi

"Am discutat în coaliţie despre criza mondială şi despre faptul că trebuie să fim precauţi şi să luăm deciziile corecte. Am discutat să menţinem procesul de reducere a deficitului, iar banii să meargă către investiţii, pentru că asta înseamnă crearea de locuri de muncă şi creştere economică", a declarat prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase, pentru MEDIAFAX.

Reprezentanţii coaliţiei majoritare s-au întrunit, luni dimineaţă, în şedinţa săptămânală.

Iliescu: Neprofesionalismul Guvernului Boc, factor suplimentar de risc în faţa crizei economice

Fostul şef al statului Ion Iliescu a afirmat că, la nivel global, situaţia economică este încă "fluidă", mai mulţi analişti avertizând de mai mult timp că este posibilă revenirea unei recesiuni mondiale.

El a apreciat că economia mondială, după decizia Standard&Poor's de a retrograda ratingul SUA, depinde în primul rând de reacţia Uniunii Europene.

"Şi Uniunea Europeană se confruntă cu probleme, poate cu excepţia Germaniei, care are o economie mai solidă şi mai puternică, dar nici ei nu îi este uşor, şi a unor state nordice. Dar de răspunsul rapid al UE depinde amploarea unei crize, mai ales că sunt state europene care se confruntă cu probleme", a spus Iliescu.

Fostul preşedinte a apreciat că, oricare ar fi evoluţia la nivel mondial, România va avea de suferit.

Antonescu: Şocurile din economia mondială se vor repercuta nefast şi asupra României

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că şocurile din economia mondială se vor repercuta nefast şi asupra României, care este în continuare fragilizată de guvernanţi, dar şi de diminuarea exporturilor pe pieţe care se contractă şi de puterea de cumpărare redusă.

"Nu putem să fim relaxaţi contrapunând imaginea unui Obama îngrijorat, ba chiar la strâmtoare, imaginea unei economii americane care, pentru prima dată în istorie, scade în rating şi imaginea unui Emil Boc din ce în ce mai vesel, cu o economie din ce în ce mai înfloritoare, cu o recesiune la timpul trecut şi cu perspective din ce în ce ami frumoase în materie de inaugurări", a spus Antonescu.

El a arătat România este în continuare fragilă şi fragilizată de propriul ei Guvern, care alocă fără discernământ banul public pentru a-l folosi în mod corupt în scopuri clientelare.

"Nu avem cum împărtăşi autosatisfacţia premierului Boc în sensul că datorită genialei idei de a tăia salariile bugetarilor acum România e foarte sănătos aşezată din punct de vedere economc şi e ca o ambarcaţiune solidă - despre cârmaci ce să mai vorbim? - care poate să străbată furtuna şi chiar uraganul crizei", a spus Antonescu.

El a arătat că şansele României la producţia pe export, ridică semne de întrebare foarte serioase în momentul în care economiile mari se contractă. Antonescu a menţionat, de asemenea, dezechilibrul pe care puterea de cumpărare redusă îl generează pe piaţa internă.

"România are nevoie mai mult decât oricând de guvernanţi, de administratori responsabili, serioşi, fără demagogie, fără populism, iar aceştia nu pot fi Traian Băsescu, Emil Boc şi asociaţii lor", a spus Antonescu.

El l-a criticat pe Traian Băsescu, despre care a spus că este "primul demagog, populist şi mincinos al ţării". Antonescu a spus că în campania prezidenţială din 2009 Băsescu a negat criza, a făcut promisuni iresponsabile şi a promulgat iresponsabil legi asupra cărora Guvenrul Tăriceanu i-a atras atenţia că pot genera mari probleme la nivel bugetar şi economic.

Tabără: Criza nu va fi atât de urâtă pentru România pe cât va fi pentru unele state europene

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru România criza nu va fi "atât de urâtă" pe cât va fi pentru unele state europene care au practicat "un sistem consumist fără limite" şi nu au făcut reforme.

El a apreciat că este nevoie, în actualul context economic, de o colaborare foarte strânsă între Guvern, Parlament şi BNR.

Tabără a spus că urmăreşte evoluţiile burselor şi a apreciat că în România deciziile trebuie luate cu prudenţă în privinţa măsurilor de stabilizare macroeconomică şi în legătură cu cheltuielile din zona socială.

Ialomiţianu: România să fie puţin îngrijorată de criza mondială, dar suntem într-o situaţie bună

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu: "Cred că trebuie să fim puţin îngrijoraţi, pentru că economia României este dependentă de economia altor ţări, dar eu cred că suntem într-o situaţie bună, pentru că am fost prudenţi. Am dat bani pentru investiţii, am redus cheltuielile curente, deci avem o stabilitate la nivel macroeconomic".

El a adăugat că autorităţile române trebuie să fie prudente în continuare.

Voinescu: România, mult mai pregătită în 2011 faţă de 2008 să facă faţă unei crize

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că România anului 2011 este mult mai pregătită să facă faţă unei crize economice mondiale decât România anului 2008.

"Ceea ce ştiu cu certitudine în acest context incert este că Guvernul a făcut în general ceea ce trebuia să facă şi că România anului 2011 este mult mai pregătită să facă faţă unei crize economice mondiale decât România anului 2008", a precizat Sever Voinescu, vicepreşedinte al PDL.

El a spus că dacă ar cunoaşte răspunsul la întrebări de genul cum vor evolua bursele şi ce consecinţe va avea această evoluţie asupra României, ar lua premiul Nobel şi ar putea să-şi salveze ţara.

"Dacă aş şti răspunsul la aceste întrebări, nu doar că aş lua premiul Nobel, ci aş putea să-mi salvez ţara, ceea ce mi-ar asigura posteritate certă. Din păcate n-am răspunsul la aceste întrebări şi voi urmări cu interes ceea ce răspund colegii mei", a adăugat purtătorul de cuvânt al PDL.

Tăriceanu: Efectele unei noi crize vor avea consecinţe foarte puternice asupra economiei României

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că efectele unei noi crize care pare să se profileze vor avea consecinţe foarte puternice asupra economiei româneşti, care, în acest moment, prezintă riscuri mult mai mari decât ale economiilor solide ale altor ţări.

"România este extrem de fragilizată în urma crizei economice care a fost prost gestionată de Guvernul Boc, care a agravat efectele crizei mondiale şi nu a luat niciun fel de măsuri de redresare. Prin urmare, România, în momentul de faţă, poate să aibă riscuri mult mai mari decât celelalte ţări cu economii mai solide care au intrat în faza de revenire, de creştere şi, ca atare, sunt foarte preocupat de ceea ce se întâmplă la nivel mondial, pentru că efectele unei noi crize care pare să se profileze vor avea efecte foarte puternice asupra slabei noastre economii", a spus Tăriceanu.

El a precizat că, dacă Guvernul nu va face nimic în afară de a emite declaraţii "triumfaliste" în care se menţionează că România e pregătită pentru criză, atunci cei care vor suferi încă o dată vor fi cetăţenii, prin continuarea diminuării puterii de cunpărare atât a salariaţilor din mediul privat şi de stat, cât şi a pensionarilor.

Liderul deputaţilor PNL a precizat că, având în vedere aceste considerente, se aşteaptă ca efectele unei noi crize să nu ocolească România.

"Din această situaţie, ne aşteptăm ca efectele unei noi crize să nu ne ocolească, ci, din contră, să se facă simţită iarăşi foarte puternic, pentru că Guvernul actual nu a făcut nimic timp de doi ani şi jumătate", a conchis Tăriceanu.

S&P a redus vineri seară pentru prima dată ratingul AAA al SUA la AA+, din cauza deficitului bugetar şi datoriei publice ridicate, dar şi pe fondul instabilităţii de pe scena politică de la Washington.

Bursele europene au deschis luni în coborâre, după ce agenţia Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul de top triplu-A al Statelor Unite la AA+.

Liderii G7 au anunţat că sunt pregătiţi să ia măsuri coordonate "pentru a asigura stabilitatea şi lichiditatea pieţelor financiare", iar Banca Centrală Europeană a sugerat că este pregătită să înceapă să cumpere obligaţiuni de stat italiene şi spaniole de pe piaţa secundară, pentru a combate efectul de contagiune al crizei datoriilor de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici