Ce spune Mugur Isărescu despre cursul leu/euro

Cursul de schimb se situează într-o zonă care nu ridică probleme, banca centrală încercând în permanenţă să atenueze deviaţia cursului de la valoarea corectă şi să îl păstreze în echilibru, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

1634 afișări
Imaginea articolului Ce spune Mugur Isărescu despre cursul leu/euro

Ce spune Mugur Isărescu despre cursul leu/euro (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Întrebat în ce măsură volatilitatea fluxurilor de capital, intrările/ieşirile masive, poate să influenţeze cursul de schimb şi să îl îndepărteze de "fair value" (valoare corectă a cursului), Isărescu a apreciat că într-o piaţă care nu este foarte adâncă, precum piaţa românească cu tranzacţii şi volume ceva mai mici, pot apărea abateri semnificative faţă de fair value.

"Acesta este unul dintre motivele pentru care Banca Naţională, încă de la adoptarea politicii de ţintire a inflaţiei, nu a acceptat ideea că ţintirea inflaţiei înseamnă neapărat free floating (flotare liberă). Din acest motiv facem managed floating, cu alte cuvinte încercăm să atenuăm deviaţia de la fair value a cursului de schimb, să îl păstrăm într-o zonă de echilibru şi credem că am reuşit în bună măsură", a spus Isărescu după conferinţa de presă în care a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei.

El a explicat că valoarea corectă a cursului este determinată şi de piaţă.

"Piaţa în mod tradiţional are această caracteristică să facă over shooting sau under shooting, toată lumea recunoaşte acest lucru. Dar în ultimă instanţă, dincolo de aceste variaţii de curs, piaţa conturează un nivel de relativ echilibru", a afirmat Isărescu.

El a concluzionat că la momentul actual cursul se situează într-o zonă care nu ne ridică probleme.

Leul s-a apreciat semnificativ de la începutul anului, pe fondul interesului jucătorilor străini pentru titlurile de stat în lei. În 17 ianuarie, cursul a atins minimul ultimelor 12 luni, respectiv 4,3351 lei/euro, reprezentând o apreciere de 1,8% de la începutul anului.

Ulterior, cotaţiile au început să urce treptat, iar în sesiunea de joi BNR a publicat un curs de referinţă de 4,4106 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultima lună.

Unii dealerii anticipau că BNR va interveni indirect în piaţă pentru a tempera deprecierea leului, având în vedere că moneda naţională s-a depreciat cu 0,55% faţă de închiderea de miercuri şi că banca centrală nu a lăsat o depreciere de peste 0,5% în zilele în care nu se întâmplau evenimente deosebite. Banca centrală nu a şi-a făcut însă simţită prezenţa.

"Volumele sunt mici, iar ordinele de cumpărare plasate de jucători străini au ridicat cursul. Creşterea cursului este oarecum ciudată, având în vedere interesul din ultima perioadă al jucătorilor pentru obligaţiunile vândute de România şi pentru că astăzi este programată o nouă licitaţie a Ministerului Finanţelor. Cred că este doar un episod accidental, pentru că volumele de tranzacţionare sunt reduse", a afirmat un dealer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici