CE va declanşa procedura de deficit excesiv şi împotriva României

Comisia Europeană (CE) va lua măsuri disciplinare pentru depăşirea pragului de 3% din PIB privind deficitul bugetar, stipulat de legislaţia europeană, împotriva mai multor state, inclusiv România, a declarat, luni, comisarul european pentru economie şi politică monetară, Joaquin Almunia.

45 afișări
Imaginea articolului CE va declanşa procedura de deficit excesiv şi împotriva României

CE va declanşa procedura de deficit excesiv şi împotriva României (Imagine: Mediafax Foto)

Celelalte state menţionate de Almunia ca ţinte ale măsurilor disciplinare sunt Malta, Polonia, Lituania şi Letonia, transmite Reuters.

CE, organul Executiv al UE, a hotărât deja sancţionarea Franţei, Irlandei, Spaniei, Greciei, Marii Britanii şi Ungariei penru depăşirea pragului de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) stipulat de Pactul de Creştere şi Stabilitate al blocului comunitar.

Executivul UE a acordat, la finele lunii martie, un termen de câţiva ani Greciei, Spaniei, Franţei, Irlandei şi Marii Britanii pentru corectarea deficitelor bugetare excesive, după analiza situaţiei bugetare şi macroeconomice determinate de recesiunea mondială.

După ce recomandările vor fi adoptate de Consiliul Ecofin, cele cinci ţări au la dispoziţie şase luni pentru a specifica măsurile de reducere progresivă a deficitelor.

Procedurile de deficit excesiv vizează, prin recomandări precise, aducerea deficitului sub pragul de 3% prevăzut în Pactul European de Stabilitate.

În cazurile de încălcare foarte gravă a acestei prevederi se poate ajunge chiar la sancţiuni financiare împotriva statelor în cauză.

Comisia a revizuit în scădere prognoza privind deficitul bugetar al României în 2009, de la 7,5% la 5,1% din PIB, potrivit datelor prezentate luni de Executivul Uniunii Europene.

Totodată, CE a revizuit puternic în scădere şi estimarea de deficit bugetar pentru anul următor, de la 7,9% din PIB, în prognoza din ianuarie, la 5,6%. 

Comisia Europeană precizează că deficitul bugetar din 2008, de 5,4% din PIB, a fost determinat de cheltuielile realizate peste nivelul planificat, în special în ceea ce priveşte salariile bugetare şi transferurile sociale.

Bugetul de stat pe 2009 este construit pe o prognoză de deficit bugetar de 4,6% din PIB şi o creştere economică negativă de -4%.

România va putea "ieşi rapid" din procedura de deficit excesiv şi va evita penalizări din partea Comisiei Europene (CE) dacă îşi va respecta angajamentele, a declarat, în luna februarie, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Printre angajamentele la care făcea referire oficialul se număra un deficit bugetar de 2% din PIB în acest an, pe care a fost construit bugetul iniţial al cabinetului Boc. Ulterior, în urma rectificării bugetare realizate după negocierile cu FMI, ţinta de deficit a fost ridicată la 4,6% din PIB.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici