CE va verifica dacă România a luat măsuri pentru reducerea deficitului

Comisia Europeană (CE) va verifica, în următoarele săptămâni, dacă România şi Polonia au luat măsuri concrete în vederea reducerii deficitelor bugetare, în cadrul procedurilor de deficit excesiv declanşate la jumătatea anului trecut în cazul celor două state membre UE.

11 afișări
Imaginea articolului CE va verifica dacă România a luat măsuri pentru reducerea deficitului

CE va verifica dacă România a luat măsuri pentru reducerea deficitului (Imagine: Mediafax Foto)

Şefa delegaţiei CE la Bucureşti, Fabienne Ilzkovitz, a declarat miercuri că Executivul Uniunii Europene ar putea prelungi până în 2012 termenul până la care ţările cu deficit excesiv, printre care şi România, trebuie să reducă indicatorul sub pragul de 3% din PIB reglementat prin Pactul de Creştere şi Stabilitate.

Conform recomandărilor adresate României odată cu declanşarea procedurii de deficit excesiv, în iulie 2009, guvernul trebuie să aducă deficitul în limitele impuse de UE până la finele anului viitor. Pentru 2010, guvernul şi FMI au proiectat un deficit bugetar de 5,9% din PIB.

Comisia a încheiat miercuri evaluarea măsurilor de reducere a deficitului luate de Ungaria, Letonia, Lituania şi Malta, concluzionând că cele patru state membre au făcut progrese prin măsuri concrete în vederea reducerii deficitului bugetar, se arată într-un comunicat al CE.

Executivul UE recomandă totodată extinderea termenului limită din 2010 în 2011 pentru Malta, respectiv din 2011 în 2012 în cazul Lituaniei.

Propunerile şi recomandările CE în cazul procedurilor de deficit excesiv vor fi înaintate Consiliului UE.

Un număr de 20 de state membre UE, din totalul de 27, sunt vizate în prezent de procedura de deficit excesiv, având termene limită în 2010, 2011 sau 2012, după caz, pentru încadrarea în limitele comunitare.

Sancţiunile care pot fi aplicate de UE în urma procedurilor de deficit excesiv culminează cu amenzi în cazul statelor din zona euro sau blocarea fondurilor structurale pentru ţările care nu au adoptat încă moneda unică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici