CE vrea ca firmele europene să fie impozitate în locul de desfăşurare a activităţilor economice

Societăţile europene trebuie să fie impozitate în locul în care îşi desfăşoară activităţile economice generatoare de profit pentru a nu se mai putea sustrage de la plata contribuţiei, a decis, miercuri, Colegiul comisarilor, în prima dezbatere privind combaterea evaziunii fiscale în UE.

152 afișări
Imaginea articolului CE vrea ca firmele europene să fie impozitate în locul de desfăşurare a activităţilor economice

CE vrea ca firmele europene să fie impozitate în locul de desfăşurare a activităţilor economice (Imagine: Shutterstock)

Colegiul comisarilor a organizat, miercuri, o primă dezbatere privind acţiunile cheie în vederea combaterii evaziunii fiscale şi a planificării fiscale agresive, aceste două subiecte reprezentând "o prioritate politică majoră" a Comisiei conduse de Jean-Claude Juncker.

Potrivit unui comunicat al CE, comisarii au convenit că un obiectiv esenţial este ca "societăţile să fie impozitate în locul în care îşi desfăşoară activităţile economice generatoare de profit şi să nu se poată sustrage de la plata contribuţiei care le revine prin planificare fiscală agresivă".

"O Europă prosperă are nevoie de sisteme fiscale echitabile, transparente şi previzibile pentru ca întreprinderile să investească, iar consumatorii să-şi recâştige încrederea. (...) Dorim să instaurăm o transparenţă fiscală sporită şi să asigurăm o concurenţă fiscală mai echitabilă, atât în cadrul UE, cât şi la nivel mondial. Nu este acceptabil ca autorităţile fiscale să fie nevoite să se bazeze pe scurgeri de informaţii pentru a aplica normele fiscale", a declarat vicepreşedintele Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialog social.

Pierre Moscovici, comisarul pentru Afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a subliniat că a venit momentul "unei noi ere de deschidere între administraţiile fiscale, de solidaritate între guverne pentru a asigura o impozitare echitabilă pentru toţi".

În urma dezbaterii, Colegiul comisarilor a decis să prezinte în luna martie un pachet privind transparenţa fiscală.

Tot luna viitoare, Comisia Europeană va prezenta o propunere legislativă pentru extinderea schimbului automat de informaţii privind deciziile fiscale.

Potrivit normelor actuale ale UE, statele membre schimbă foarte puţine informaţii cu privire la deciziile referitoare la sistemele lor de impozitare a societăţilor. "Din această cauză, este dificil pentru autorităţile fiscale să stabilească locul în care o societate îşi desfăşoară activitatea economică reală şi să aplice normele fiscale în mod echitabil pe această bază. În consecinţă, numeroase companii multinaţionale încearcă să-şi transfere profiturile şi să reducă la minimum impozitele plătite, privând guvernele din UE de venituri fiscale însemnate şi subminând echitatea fiscală", precizează CE în comunicat.

Propunerea din luna martie va fi însoţită de un set larg de măsuri pentru creşterea transparenţei fiscale, urmând ca în vară Comisia să prezente un al doilea pachet de măsuri referitoare la impozitarea echitabilă şi eficientă a întreprinderilor, care va lua în considerare şi iniţiativele actuale ale G20 şi OCDE privind combaterea evaziunii fiscale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici