Cea mai mare bancă de economii şi creditare, închisă de guvernul SUA

Washington Mutual (WaMu) a fost închisă joi de guvernul SUA, iar activele bancare ale celei mai mari instituţii de creditare şi economii au fost vândute către JPMorgan Chase, pentru 1,9 miliarde de dolari, aceasta fiind de departe cea mai gravă prăbuşire a unei bănci americane.

18 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare bancă de economii şi creditare, închisă de guvernul SUA

Cea mai mare bancă de economii şi creditare, închisă de guvernul SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Confiscarea şi vânzarea activelor WaMu este cea mai recentă măsură extraordinară luată de guvernul SUA pentru a încerca să elimine creanţele neperformante din industria bancară.

Negocierile dintre administraţie şi Congres, în legătură cu aprobarea unui plan de susţinere a sectorului financiar, în valoare de 700 miliarde de dolari, au fost blocate joi la Washington.

Washington Mutual, cea mai mare bancă de economii şi creditare din SUA, a fost una dintre instituţiile cele mai afectate de criza creditelor şi de declinul pieţei locuinţelor.

Banca a fost închisă de Oficiul pentru Supravegherea Depozitelor, iar Corporaţia Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC) a fost numită executor judecătoresc.

Măsura a fost luată după ce din 15 septembrie au existat retrageri de depozite din Seattle în valoare totală de 16,7 miliarde de dolari.

Potrivit FDIC, operaţiunilor băncii vor decurge normal vineri, iar toţi deponenţii sunt în întregime protejaţi.

WaMu are active în valoare de circa 307 miliarde de dolari şi depozite de 188 miliarde de dolari, au anunţat autorităţile de reglementare. A doua mare prăbuşire a unei bănci din SUA a avut loc în anul 1984, fiind cea a Continental Illinois National Bank & Trust, cu active evaluate la 40 de miliarde de dolari.

JPMorgan a arătat că în urma tranzaţiei va avea 5.410 sucursale, în 23 de state din SUA, precum şi cele mai mari operaţiuni de pe segmentul de carduri bancare.

Instituţia va depăşi Bank of America, devenind a doua mare bancă din SUA, cu active totale de 2,04 miliarde de dolari, după Citigroup. Bank of America va deveni lider în segmentul bancar din SUA după ce va încheia achiziţia planificată a Merrill Lynch.

FDIC a arătat că achiziţia nu include creanţele asupra acţiunilor WaMu, şi deţinătorii datoriilor de tip senior (obligaţiuni sau alte forme de datorii care au prioritate asupra celorlalte titluri emise de o instituţie) şi al celor subordonate.

De asemenea, tranzacţia nu va afecta fondul de asigurare a depozitelor evaluat la 45,2 miliarde de dolari.

Prăbuşirea Washington Mutual reprezintă cel mai recent eveniment dintr-o serie de preluări şi prăbuşiri, care au transformat sectorul financiar american şi au redus averea acţionarilor cu sute de miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici