Cel mai mare fond de pensii din lume a avut în trimestrul trei cel mai prost rezultat de după 2008

Fondul de pensii de stat din Japonia, cel mai mare de acest fel din lume, a înregistrat cel mai slab rezultat trimestrial începând din 2008, după ce valoarea activelor a scăzut cu 64 miliarde dolari în trimestrul al treilea, în contextul turbulenţelor pe pieţele de acţiuni în august şi septembrie.

878 afișări
Imaginea articolului Cel mai mare fond de pensii din lume a avut în trimestrul trei cel mai prost rezultat de după 2008

Cel mai mare fond de pensii din lume a avut în trimestrul trei cel mai prost rezultat de după 2008 (Imagine: Shutterstock)

Government Pension Investment Fund, cu active de 1.100 miliarde de dolari, a pierdut 5,6% în ultimul trimestru, transmite Bloomberg. Scăderea este cea mai puternică scădere începând din aprilie 2008, fiind utilizate date comparabile.

Pierderea din trimestrul al treilea a fost determinată, în cea mai mare parte, de scăderile înregistrate de portofoliile de acţiuni ale fondului.

Şefii fondului de pensii au susţinut investiţii mai mari pe bursele din afara Japoniei, pentru a se proteja de planurile guvernului de a accelera inflaţia, cu impact negativ asupra portofoliului de plasamente în obligaţiuni nipone.

"Mişcările pieţei pe termen lung conduc la câştiguri sau pierderi, dar pentru ultimii 14 ani de când am început să investim, trendul este unul pozitiv. Nu evaluaţi rezultatele pe termen scurt, deoarece este mai importantă o perspectivă pe termen lung", a declarat Hiroyuki Mitsuishi, consilier la fondul de pensii, într-o conferinţă de presă în care au fost prezentate rezultatele.

Fondul avea la finele lunii septembrie 39% din active în datorie emisă pe piaţa niponă şi 21% în piaţa locală de acţiuni, faţă de 38%, respectiv 23%, la sfârşitul trimestrului al doilea. Tot la finele trimestrului al treilea, activele de pe bursele externe se situau la 22%, iar cele în obligaţiuni în străinătate la 14%.

Investiţiile fondului sunt în mare parte pasive, astfel că evoluţia tinde să fie similară cu cea a indicilor de referinţă. Portofoliul fondului de acţiuni nipone a scăzut cu aproximativ 13%, declin înregistrat şi de indicele bursei nipone Topix. Plasamentele pe bursele externe au consemnat un declin de 11%. Bursele de acţiuni şi-au revenit, însă, de la finele lunii septembrie, cu Topix în urcare cu 12%.

Un alt fond important de investiţii, fondul suveran al Norvegiei, a pierdut 4,9% în trimestrul al treilea, cu un declin mai accentuat, de 8,6%, al portofoliului de plasamente în acţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici