CFA România: Indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut în iunie, de la maximul istoric din mai

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut în iunie la 70,8 puncte, de la maximul istoric de 77,1 puncte înregistrat în luna mai, reducerea fiind determinată de componenta de anticipaţii, în timp ce percepţia situaţiei actuale a atins un nivel record.

412 afişări
Imaginea articolului CFA România: Indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut în iunie, de la maximul istoric din mai

CFA România: Indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut în iunie, de la maximul istoric din mai

Astfel, indicatorul condiţiilor curente a urcat cu 2,8 puncte faţă de valoarea înregistrată în exerciţiul anterior, la 67,5 puncte.

"Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 10,7 puncte, la valoarea de 72,6. În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipaţiilor pentru cele două orizonturi de timp avute în vedere au consemnat un curs anticipat de 4,45 lei/euro pentru ambele orizonturi (6 luni şi 12 luni, n.r.); valori similare cu cele înregistrate în exerciţiul anterior. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2016/iunie 2015) a înregistrat o valoare mediană de 1,38%", se arată într-un comunicat al CFA România.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipatiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Indicatorul de încredere macroeconomică poate avea valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente, referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii; anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Sondajul evaluează totodată anticipaţiile pentru un an pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Potrivit sondajului, 55,2% dintre analiştii financiari se aşteaptă la creşteri ale veniturilor personale în economie în următoarele 12 luni, în timp ce doar 3,4% anticipează scăderea acestora. Restul, de 41,4% dintre respondenţi consideră că veniturile vor stagna în acest interval.

Analiştii financiari au aşteptări bune şi pentru piaţa de capital, peste 62% dintre aceştia estimând o evoluţie pozitivă a indicelui BET al Bursei de Valori Bucureşti în următoarele 12 luni. Numai 10,3% dintre respondenţi se aşteaptă la scădere.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, reprezentând una dintre cele 144 de societăţi membre ale CFA Institute.

În prezent, CFA România are peste 160 de membri, majoritatea deţinători ai titlului de CFA sau candidaţi pentru unul dintre cele trei nivele ale examinării pentru obţinerea acestui titlu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici