CFR Marfă şi preţul pâinii s-au aflat pe lista lui Chiriţoiu cu ce ar putea merge prost în acest an

Privatizarea CFR Marfă şi scăderea preţului la pâine, în urma reducerii TVA, s-au aflat pe lista de lucruri care ar putea merge prost în acest an a preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, care a arătat că sunt două probleme de care a scăpat.

314 afișări
Imaginea articolului CFR Marfă şi preţul pâinii s-au aflat pe lista lui Chiriţoiu cu ce ar putea merge prost în acest an

CFR Marfă şi preţul pâinii s-au aflat pe lista lui Chiriţoiu cu ce ar putea merge prost în acest an (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"La începutul anului, când mi-am făcut lista cu ce ar putea merge prost în acest an, am trecut privatizarea CFR Marfă, la care erau cote foarte mari de piaţă, şi doi, imi era frică să nu avem toată discuţia ca în cazul benzinei, pentru preţurile la pâine. Uite două probleme de care am scăpat, nici CFR Marfă nu s-a întâmplat, nici preţul la pâine nu a rămas la fel. (...) Faptul că după datele noastre, aproape integral, reducerea de TVA la pâine se vede în preţul final pare să indice pe zona aceasta de alimente o concurenţă care funcţionează bine", a declarat Chiriţoiu, la o conferinţă pe teme FMCG organizată de o revistă de specialitate.

La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie.

Potrivit lui Chiriţoiu, reducerea TVA pentru panificaţie a avut ca efect scăderea cu peste 11% a preţului de vânzare a pâinii.

Privatizarea CFR Marfă a eşuat pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.

În luna iunie, Grup Feroviar Român a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat că privatizarea va fi reluată. Guvernul s-a angajat faţă de FMI ca, în cazul în care tranzacţia nu este finalizată, să vândă pachetul majoritar de la CFR Marfă unui alt investitor strategic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici