Charles Michel afirmă că Uniunea Europeană vrea să evite un război comercial cu China

Europa nu se pregăteşte pentru un război comercial cu China din cauza subvenţiilor pentru vehiculele electrice şi se concentrează în schimb pe o "reechilibrare" pentru a evita dependenţa excesivă de o singură ţară, afirmă Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

204 afișări
Imaginea articolului Charles Michel afirmă că Uniunea Europeană vrea să evite un război comercial cu China

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

"Nu ne dorim niciun război comercial, dimpotrivă", a declarat joi Charles Michel, preşedintele Consiliului European, într-un interviu acordat pentru Bloomberg, în marja dialogului global de la Berlin.

"Am dori să ne reechilibrăm relaţia cu China pentru a aborda vulnerabilităţile critice", a adăugat Michel. "Nu este niciodată bine când eşti atât de dependent de o singură ţară".

Iniţial, China a reacţionat agresiv la anunţul Comisiei Europene din această lună că va investiga subvenţiile oferite producătorilor de vehicule electrice, alimentând îngrijorările legate de un potenţial conflict comercial.

Aceste temeri s-au atenuat după o vizită ulterioară la Beijing a comisarului european pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis. Guvernul preşedintelui Xi Jinping a evitat orice retorică ce ar putea pune în pericol o relaţie economică în valoare de 900 de miliarde de dolari, iar vicepremierul He Lifeng a fost de acord să înfiinţeze mai multe grupuri de lucru, inclusiv în ceea ce priveşte serviciile financiare şi restricţiile comerciale.

Charles Michel a declarat că, în urma invaziei Ucrainei de către armata lui Putin, Uniunea Europeană şi-a învăţat lecţia, fiind excesiv de dependentă de Rusia în ceea ce priveşte combustibilii fosili şi că acum aplică această lecţie în relaţiile cu China.

"În cadrul UE există un punct de vedere comun, o viziune comună că trebuie să ne reechilibrăm relaţia economică, să ne abordăm vulnerabilităţile", a adăugat el. "Ne angajăm foarte mult cu China şi sunt încrezător că putem proteja interesul european".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici