China-România în 20 de ani: De la tenişi şi creioane la reactoare şi trenuri rapide

Chinezii au venit la Bucureşti să vândă tehnologie şi să investească în energie hidro şi nucleară. România speră să ducă în China bovine şi cereale, ceea ce exporta şi în urmă cu 100 de ani.

789 afișări
Imaginea articolului China-România în 20 de ani: De la tenişi şi creioane la reactoare şi trenuri rapide

Victor Ponta, Li Keqiang (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

China vine în România după 20 de ani de creştere economică neîn­treruptă care au scos-o din statutul de ţară subdezvoltată şi au adus-o la un PIB per capita apropiat de cel al Ro­mâ­ni­ei. Asemenea oricărei mari pu­teri occiden­tale, scopul ei este azi să vândă în Româ­nia echi­pa­men­te şi teh­nologie. Acesta este nu­mai şi nu­mai re­zul­tatul politicilor in­ten­sive de industriali­zare, pe când în Româ­nia pro­cesul a fost invers în aces­te două decenii.

În 1990, China avea un PIB per capita de 341 $, iar astăzi are 6.222 $, deci de 18 ori mai mult, în timp ce PIB per capita al Ro­mâ­niei a crescut în aceeaşi pe­rioadă de la 1.650 $ la 8.470 $ per capita, deci de numai cinci ori.

În anii ‘70 şi ‘80 ai se­co­lului trecut, China era cu­noscută în România pentru tenişi, pixuri, cre­io­nul cu gumă şi „stiloul de 100 de lei“. Acum chinezii au venit în România să vândă tehnologie nucleară, trenuri de mare viteză şi să construiască autostăzi – vor fi semnate contracte de miliarde de euro, a dat asigurări ieri premierul Chinei Li Keqiang.

România se aşteaptă şi ea să facă afaceri „bune“. Va vinde Chinei vaci, porci şi cereale. Adică ceea ce vindea şi acum 100 de ani în Occident şi ceea ce dădea în barter în Europa de Est înainte de ‘90. Deocamdată România exportă în China produse agroalimentare de doar 1,2 mil. euro pe an.

Învăţând bine lecţia ţărilor dezvoltate, chinezii au reuşit să vină după 20 de ani în România să vândă tehnologie şi să cumpere materie primă.

Citeşte materialul integral despre relaţiile economice dintre România şi China pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici