China vrea să scoată petrol din cărbune

China a început construcţia unei uzine care transformă, printr-un procedeu chimic extrem de poluant, cărbunele în petrol, încercând astfel să profite de rezervele masive de care dispune, pe fondul maximelor istorice atinse în acest an de cotaţia barilului de ţiţei.

303 afișări
Imaginea articolului China vrea să scoată petrol din cărbune

China vrea să scoată petrol din cărbune

Procedeul, numit coal-to-liquid (CTL), determină emisii importante de gaze de seră şi a stârnit, de-a lungul timpului, proteste ale activiştilor pentru protecţia mediului.

Deşi riscurile de mediu sunt mari, ţări cu rezerve importante de cărbune, precum Statele Unite, Australia sau India, iau în considerare construcţia de instalaţii CTL pentru a-şi asigura securitatea energetică, în condiţiile intensificării dezbaterilor pe tema epuizării resurselor de petrol la nivel global.

Dacă în statele menţionate tentativele de a apela la această tehnologie sunt anulate de organizaţiile de mediu, lipsa de astfel de activişti în China a permis guvernului să înceapă construcţia unui complex în Mongolia Interioară.

"Statele cu rezerve mari de cărbune, precum Africa de Sud, China sau Statele Unite, sunt entuziasmate de CTL, deoarece ajută la asigurarea securităţii energetice", a explicat un specialist în industria energetică al Institutului de Cercetare Mitsubishi din Tokyo, Japonia.

Cu toate acestea, procedeul de lichefiere implică emisii mari de dioxid de carbon şi un consum colosal de energie, ceea ce ar putea reduce randamentul final al investiţiei, a adăugat el.

Totuşi, în localitatea Erdos din Mongolia Interioară, circa 10.000 de lucrători finalizează construcţia uzinei CTL care va fi operată de cea mai mare companie minieră din China, Shenhua Group, controlată de stat.

Instalaţia va fi cea mai mare de acest tip din afara Africii de Sud, ţară care a adoptat procedeul chimic din cauza embargoului internaţional pe carburanţi impus în perioada apartheidului.

Uzina va intra în exploatare în a doua jumătate a acestui an şi are o capacitate de procesare anuală de 3,5 milioane de tone de cărbune într-un milion de tone de produse petroliere, precum carburanţi auto. Acest volum este echivalentul a 20.000 de barili pe zi, o cifră foarte mică în comparaţie cu consumul de 7,2 milioane de barili pe zi al statului asiatic.

Dacă proiectul are succes, regiunea Mongolia Interioară va mai construi astfel de uzine, obiectivul fiind de a transforma întreaga capacitate de producţie de cărbune în carburanţi auto sau produse petro-chimice până în 2010.

Ţinta Beijingului este de 286.000 de barili pe zi proveniţi din CTL, adică 4% din consumul zilnic al Chinei, conform unui calcul bazat pe raportările actuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici