Chiriile birourilor din Capitală au urcat în 2007 cu până la 7%, iar în provincie au stagnat

Chiriile birourilor din Bucureşti au crescut anul trecut cu până la 7%, ajungând la 21 euro/mp pe lună, în timp ce în alte oraşe mari, precum Timişoara, Constanţa şi Braşov, costurile s-au menţinut la 15 euro/mp, potrivit unui studiu al companiei Cushman & Wakefield.

1 afișare
Imaginea articolului Chiriile birourilor din Capitală au urcat în 2007 cu până la 7%, iar în provincie au stagnat

Chiriile birourilor din Capitală au urcat în 2007 cu până la 7%, iar în provincie au stagnat

În Bucureşti, rata de creştere a fost anul trecut de 5% pentru zonele ultra centrale şi 7% pentru cele centrale, România ocupând locul 35 în topul celor mai scumpe 58 de locaţii de birouri din lume, se arată într-un comunicat al biroului din România al Cushman & Wakefield.

Astfel, în zonele ultracentrale din Bucureşti costul de închiriere a spaţiilor de birouri a ajuns la 21 de euro pe metru pătrat pe lună.

În zonele centrale din Capitală, chiriile ajung în medie la 15 euro pe metru pătrat pe lună, nivel similar celui înregistrat în alte oraşe importante din ţară, precum Constanţa, Braşov şi Timişoara.

Potrivit raportului companiei de servicii imobiliare, chiriile în Bucureşti, calculate anual, ajung la 346 euro/mp, fiind mai mari decât cele din Budapesta (343 euro/mp), Praga (340 euro), Belgrad (258 euro) şi Sofia (228 euro). Spre comparaţie, în Atena, Viena sau Paris acestea ajung la 457 euro/an/mp, respectiv 378 euro şi 1.035 euro.

În Constanţa, Braşov şi Timişoara, chiriile anuale, de 211 euro/mp, depăşesc nivelul din oraşe similare din ţările vecine, precum Debrecen şi Gyor din Ungaria (155,29 euro/mp), Brno din Cehia(169,9 euro/mp), dar şi din Europa de Vest, precum Graz sau Linz din Austria (99 euro/mp).

În alte oraşe importante din regiune, chiriile depăşesc însă nivelul din cele trei localităţi româneşti, ajungând la 268 euro/mp/an la Cracovia (Polonia) şi la 254 euro/mp/an la Proznan (Polonia).

"În condiţiile în care cererea de spaţii de birouri este în continuare superioară ofertei, iar rata de neocupare pentru clădirile de clasa A este aproape zero, în 2008 aşteptăm noi creşteri ale nivelului chiriilor, atât pentru spaţii de birouri clasa A, cât şi pentru clasa B. Tendinţa companiilor va fi şi pentru anul 2008 de a preînchiria spaţii de birouri aflate în diferite etape de execuţie", a declarat, în comunicat şeful biroului Cushman & Wakefield Activ Consulting, Florin Sorea.

Stocul estimat pentru Bucureşti va ajunge în acest an la 350.000 metri pătraţi de spaţii noi de birouri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici