Christine Lagarde: Argentina face progrese

Argentina face "fără echivoc" un progres către atingerea obiectivelor sale de reducere a deficitului fiscal, ca parte a programului de finanţare cu 50 de miliarde de dolari al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a precizat Christine Lagarde, Director General al FMI, citat de Reuters.

136 afișări
Imaginea articolului Christine Lagarde: Argentina face progrese

Christine Lagarde: Argentina face progrese

Potrivit datelor oferite de Tradingeconomics, Argentina are o inflaţie de 29,5%, cu 3,9% mai mare decât la începutul lunii iunie, data la care FMI a fost de acord cu acordarea imprumutului. Inflaţia a fost, însă, şi de 41,2% în 2016, şi de 38% în 2014. De asemenea, datele oferite de Banca Mondială arată o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) de 39 de miliarde de dolari în intervalul 2015-2016, de la 584 de miliarde de dolari la 454 de miliarde.

Împrumutul solicitat de Preşedintele Mauricio Macri face parte din măsurile promovate de acesta în ultimii ani, care au vizat liberalizarea economiei argentiniene, reducerea inflaţiei şi a deficitului.

Dintre măsurile luate de el se numără reducerea taxelor impuse unor materii prime care se duceau la export, tăierea cheltuielilor publice, reformarea sistemului de pensii sau iniţierea unor discuţii la nivel inter-guvernamental cu scopul formării unor acorduri de liber-schimb între MERCOSUR şi alte state sau blocuri economice.

În anii 90' Argentina a mai trecut printr-un proces de liberalizare, pe fondul existenţei unor mari deficite fiscale şi comerciale acumulate în deceniile anterioare. În 2001, acest proces a rezultat în falimentul de facto al Argentinei, lucru care a contribuit la revenirea la conducerea ţării a Partidul Justiţialist, un partid cu o agendă populistă.

Cristina Fernandez de Kirchner, Preşedintele Argentinei în perioada 2007-2015 şi membră a Partidul Justiţialist, a naţionalizat companiile majore, a impus un control strict al monedei, a acordat subvenţii sectorului energetic şi de transport şi a aplicat măsuri protecţioniste unor categorii de importuri şi exporturi. În timp însă, aceste măsuri au dus la agravarea problemelor economice ale Argentinei.

 
Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici