Christine Lagarde îşi anunţă oficial candidatura la şefia FMI

Ministrul francez al Finanţelor, Christine Lagarde, şi-a lansat oficial candidatura pentru postul de director general al FMI, în pofida reacţiilor dure din partea unor mari economii emergente, precum India, Brazilia şi Rusia, care vor ca şeful instituţiei să nu mai fie un european.

502 afișări
Imaginea articolului Christine Lagarde îşi anunţă oficial candidatura la şefia FMI

Christine Lagarde îşi anunţă oficial candidatura la şefia FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Christine Lagarde şi-a anunţat candidatura cu zi înainte de începerea unui summit G8 la Deauville, Franţa, după ce a primit susţinerea unanimă a Uniunii Europene şi, potrivit unor surse diplomatice, a Statelor Unite şi Chinei.

"Este o provocare imensă pe care o abordez cu umilinţă, în speranţa de a ajunge la cel mai larg consens posibil", a declarat Lagarde într-o conferinţă de presă susţinută la Paris, adăugând că intenţionează să călătorească mult în următoarele săptămâni penru a se consulta cu alte ţări.

Lagarde (55 de ani), politician de centru-dreapta şi fost avocat corporate în SUA, a fost lăudată pentru modul în care a prezidat anul trecut reuniunea miniştrilor G20 şi pentru aptitudinile de comunicare.

Însă spre deosebire de Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat săptămâna trecută după ce a fost arestat la New York sub acuzaţii de tentativă de viol, Lagarde nu este un economist şi ar putea avea probleme în a reuşi acelaşi tip de leadership al economiei globale la nivel de gândire.

Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud au criticat dur, într-o declaraţie comună, liderii UE care au sugerat că următorul şef al FMI ar trebui să fie un european. Convenţia de a avea un director general al FMI provenient din Europa datează încă de la înfiinţarea instituţiei după cel de-Al Doilea Război Mondial şi coincide cu tradiţia de a avea un preşedinte american la Banca Mondială.

În pofida dorinţei economiilor emergente de a-şi impune propriul candidat la şefia FMI, aceste ţări nu au reuşit să se ralieze în spatele unei personalităţi pentru a-i da şanse să concureze cu Lagarde.

Adresându-se statelor emergente, Lagarde a declarat că va face eforturi pentru "îmbunătăţirea reprezentativităţi şi flexibilităţii" în cadrul FMI, dacă va fi desemnată ca director general.

Consiliul statelor membre ale FMI a deschis luni procesul de nominalizare şi selecţie a directorului general şi speră să desemneze o persoană pentru ocuparea postului până la 30 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici