Cine este românul care cumpără resursele naturale ale ţărilor îndepărtate

Cumpără, apoi exploatează, iar în cele din urmă vinde resursele naturale ale unor state destul de îndepărtate de ţara sa de origine. "Se pare că trecutul său controversat nu i-a afectat reputaţia pe care o are în sectorul resurselor", notează jurnaliştii de la Financial Times despre milionarul român cu origini australiene, concesionarul a 4% din suprafaţa României şi deţinător al African Petroleum, firmă care a exploatat suprafeţe importante de teren în zăcămintele de fier din Republica Sierra Leone.

1876 afișări
Imaginea articolului Cine este românul care cumpără resursele naturale ale ţărilor îndepărtate

Euro (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

La începutul acestei săptămâni, Frank Timiş, care în 2010 avea o avere estimată la 670 milioane de euro, potrivit revistei Forbes, a încheiat un alt contract extrem de important pentru compania pe care o reprezintă. Şi anume, grupul al cărui preşedinte este, African Minerals, a vândut 25% din acţiunile proiectului de exploatare a zăcămintelor de fier din Sierra Leone. Aceasta din urmă are una dintre cele mai mari rezerve de fier de pe continentul african, estimate la aproximativ 12,8 miliarde de tone.

Pachetul de 25% din proiectul Tonkolili reprezintă, de fapt, o investiţie din partea chinezilor de la Shandong Iron & Steel Group Co. (companie deţinută de statul chinez), în valoare de 1,5 miliarde de dolari.

Citeşte mai multe despre milionarul român care cumpără resursele naturale ale unor ţări pe www.incont.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici